rss      tw      fb
Keres

Orbán: „Az állam többet nem fog oda utalni”

Orbán Viktor kedden interjút adott az RTL Klubnak. A hosszabb beszélgetésnek a magánnyugdíjpénztárakról szóló részét közöljük. Az interjút Pap-Tóth Erika készítette.

„Volt egy világgazdasági válság, világpénzügyi válság, és fehéren-feketén kiderült, hogy nem lehet az emberek nyugdíjjárulékát tőzsdére vinni. Olyan időket élünk, amikor nem lehet kockáztatni az emberek járulékbefizetéseit. Ez rögtön fölveti azt a kérdést, hogy szabad-e őket belekényszeríteni törvényi erővel egy olyan rendszerbe, amelyben nem akarnak részt venni. Szerintünk nem szabad. Vissza kell adni a szabadságot, ők döntsék el, hogy mit szeretnének. Ez fölveti azt a kérdést is, hogy akik már beléptek, azok visszaléphetnek-e egy biztonságos állami rendszerbe. Én biztatom őket e tekintetben, mert biztonságot, biztos nyugdíjat adni csak az állam tud az előttünk álló 10-15-20 évben, ahogy a világgazdaság fejleményeit látom. De ők döntsék el azt is, hogy maradni akarnak egy kockázatos rendszerben, akarnak-e továbbra is rulettezni, vagy meg akarják engedni,  vagy meg akarják-e engedni az alapkezelőknek, hogy a nyugdíjukat tőzsdére vigyék, vagy inkább visszalépnek az állami rendszerbe. Az nyilvánvaló, hogy itt nagyon komoly károkat okoztak az alapkezelők az elmúlt időszakban, nagyon komoly vagyonvesztés jött létre. Nagyon sok ember azt hiszi, hogy megvan a pénze, holott nincsen meg, és azt gondolom, hogy egy miniszterelnöknek és egy kormánynak az a dolga, hogy ha azt látja, hogy kár éri az embereket, akkor kellő időben figyelmeztesse őket, föllépjen, és segítsen nekik abban, hogy kikeveredjenek ebből a nehéz helyzetből. Akkor tudom megvédeni a ma nyugdíjaskorúak nyugdíját, és akkor tudom megvédeni a leendő nyugdíjasoknak a nyugdíját, ami szerintem kötelessége a mindenkori magyar miniszterelnöknek, hogy egyébként fölfedem a valóságot és egy nyugdíjvédelmi programot indítok, és egy nyugdíjvédelmi lehetőséget kínálok fel számukra.

– A vegyes rendszernek elvileg az az előnye, hogy megosztja a kockázatokat. Ön szerint ha valaki egy tisztán állami rendszerben van, hogyan lehet garantálni a biztonságot, miközben a társadalom idősödik?

– A dolog úgy fest, hogy csak az állam tudja garantálni a nyugdíjat, a magánnyugdíjpénztárak története inkább fejfájásra ad okot. Amerikában milliószámra vannak olyan emberek, akik magánnyugdíjpénztárba tették a pénzüket, és elúszott. Kész. Elbukták. A Lehmann Brothers és egyéb ügyek arról szólnak, hogy ma a világban bizonyos papírokról, befektetési formákról egyik napról a másikra kiderülnek, hogy nem érnek semmit. És ha ilyen papírok vannak az alapok tulajdonában, azzal elmegy az emberek pénze is. Az egyáltalán nem véletlen, sőt, szerintem ez a legfontosabb lecke, hogy Nyugat-Európában, tehát a Lajtától, a magyar-osztrák határtól nyugatra sehol nem vezették be ezt a rendszert. Ezt a rendkívül kockázatos nyugdíjtőzsdét, mert itt valójában nem magánnyugdíjbiztosítóról, hanem nyugdíjtőzsdéről van szó, ezt csak a volt kommunista országokban vezették be, Ausztriában, Németországban, Franciaországban erről szó sem lehet. Ott is van természetesen az embereknek választási lehetőségük, léteznek önkéntes nyugdíjpénztárak, ezek rendkívül fontosak, ahol az emberek eldönthetik, hogy az állami nyugdíjon felül kívánnak-e még nyugdíjbiztosítást is kötni.

– A magánnyugdíjpénztáraknál névre szóló számlák vannak, azon kezelik a befizetéseket. Tervezik-e, hogy az állami rendszerben os lesz valami hasonló?

– Azoknak az esetében, akiknek azt tanácsoljuk, hogy tekintsék át a helyzetüket, tekintsék át a befizetésük állapotát – itt nagyon sok millió ember veszteségeket könyvelt el az elmúlt években –, ha úgy döntenek, hogy visszalépnek a biztonságos állami rendszerbe, akkor magukkal fogják hozni a számlájukat, természetesen. Tehát a visszalépőket semmilyen kár nem érheti, ezt garantáljuk. Egyébként pedig az Európai Uniónál már nyertünk pályázatot, kértünk vagy kaptunk támogatást ahhoz, hogy az egész magyar állami nyugdíjrendszert is megpróbáljuk átállítani az egyéni számlás rendszerre, ezen dolgoznak nagyon sokan, haladtunk is valamennyit előre, remélem, hogy a következő időkben majd át is tudunk állni. De akik most visszajönnek majd a magánnyugdíjrendszerből, azok gond nélkül magukkal hozhatják a számlájukat.

– Mi lesz azokkal, akik úgy döntenek, hogy maradnak ebben a vegyes rendszerben, azzal a tizennégy hónapra felfüggesztett befizetéssel? Visszakaphatják-e ezt, mikor, hogyan?

– Akik maradnak a mostani nyugdíjtőzsdés rendszerben, amit oda bevittek, az természetesen az övék, azzal saját belátásuk szerint rendelkeznek. Az állam azonban oda pénzt már többet nem fog átutalni.

– Tehát visszamenőleg sem kapják meg…

– Mi ki akarjuk nyitni a visszalépés lehetőségét minél hamarabb, azt szeretnénk, hogy a visszalépés már ebben az évben megvalósuljon. Ennek a leggyorsabb formájáról most tárgyalunk a nyugdíjfolyosító szakembereivel, és akkor nem keletkezik ez a veszteség. Tehát ha elég gyorsak leszünk, le tudjuk rövidíteni ezt a vitatott időt. De aki a magánnyugdíjpénztárba bevitte a pénzét, most szabadon rendelkezhet arról, hogy mi történjen vele, de az állam többet nem fog oda utalni, az állami nyugdíjalap terhére, egyetlen fillért sem.

– Viszont ha valaki most kiveszi a magánnyugdíjpénztárból a pénzét, akkor realizálja a veszteséget.

– Nézze, aki kockáztat, az veszíthet. Én mindig is azt mondtam az embereknek, most is azt mondom, hogy ha lehet, lépjenek vissza. Azoknak az embereknek az esetében, akik vissza fognak lépni az állami nyugdíjrendszerbe, azoknak a veszteségét az állam kompenzálja. Tehát aki visszajön, az nem járhat rosszabbul, mint ahogy járt volna akkor, ha tisztességesen kezelik a pénzét. De aki ez után megy oda és ez után szenved el veszteséget, hogy most már a harsonákat megfújtuk, és világossá tettük, hogy mi a helyzet, az most már a saját kockázatára megy. Magyarországon nagyon sokan nem tudják, hogy ezek mögött a magánnyugdíjbiztosítók mögött nincsen semmilyen állami garancia. Nagyon sok ember azt hiszi, hogy az ő pénze biztonságban van, mert ha el is bukja az alapkezelő, az állam előbb-utóbb azt a kieső nyugdíjrészt neki meg fogja fizetni. Ez nem így van. Aki ezt gondolja, az tévedésben van, vagy mert rosszul értette a helyzetet, vagy mert becsapták. Tehát ezek mögött a rendszerek mögött nincs állami garancia.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!