rss      tw      fb
Keres

A 2014-es világbajnokság csoportbeosztása



A házigazda Brazília június 12-én a Sao Pauló-i stadionban Horvátországgal találkozik a 2014-es labdarúgó-világbajnokság nyitómérkőzésén a Costa do Sauipében tartott pénteki csoportsorsolás alapján.


A 2014-es világbajnokság csoportbeosztása:


A csoport
Brazília
Horvátország
Mexikó
Kamerun


B csoport
Spanyolország
Hollandia
Chile
Ausztrália


C csoport
Kolumbia
Görögország
Elefántcsontpart
Japán


D csoport
Uruguay
Costa Rica
Anglia
Olaszország


E csoport
Svájc
Ecuador
Franciaország
Honduras


F csoport
Argentína
Bosznia-Hercegovina
Irán
Nigéria


G csoport
Németország
Portugália
Ghána
Egyesült Államok


H csoport
Belgium
Algéria
Oroszország
Koreai Köztársaság


A brazilokon és a horvátokon kívül Mexikó és Kamerun került még az A jelű négyesbe.


A címvédő és Európa-bajnok spanyolok már a csoportküzdelmek során összeakadnak a hollandokkal, azaz megismétlődik legutóbbi vb döntője, méghozzá rögtön az első fordulóban. Ebben a négyesben, a B-ben kapott még helyet Chile és Ausztrália.


A D csoport különlegessége, hogy Uruguay, Anglia és Olaszország révén három korábbi világbajnok is abban szerepel majd, így ez tekinthető az egyik legerősebb kvartettnek, amely még Costa Ricával egészül ki.


Szintén rászolgál a „halálcsoport” minősítésre a G jelű négyes, amelybe a legutóbbi Eb két elődöntőse, azaz Németország és Portugália mellett az egyik legerősebb afrikai gárda, Ghána és az Egyesült Államok csapata kapott besorolást.


A vb egyetlen újonc válogatottja, Bosznia-Hercegovina az egyik favoritnak tartott Argentínával játssza majd története első vb-mérkőzését. Később még Iránnal és Nigériával csap össze.


A nyolc csoportból az első két-két helyezett jut majd tovább, majd a nyolcaddöntőtől egyenes kieséses rendszerben folytatódik a torna, amelynek döntőjét július 13-án rendezik a Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban.


A pénteki sorsolás előtt a jelenlévők egyperces gyászszünettel emlékeztek a csütörtökön elhunyt, Nobel-békedíjjal kitüntetett Nelson Mandelára, aki a Dél-afrikai Köztársaság első színes bőrű elnöke volt.



(MTI)