rss      tw      fb
Keres

Hogy mik lesznek! - 2010.03.14.

Tengeralatti élet

Lehet, hogy hamarosan "gyarmatosítjuk" az óceánokat, és családok költöznek majd tömegesen a tenger alá? Mindenesetre a NASA kutatója, Dennis Chamberland azon fáradozik, hogy kialakítsa a lakájos tengeralatti élet körülményeit.


chamberland.blogspot.com

A világ egyik legismertebb "akvanautája" a floridai Key Largo közelében már el is készítette a tengeralatti otthon prototípusát (videó), és most az a célja, hogy ennek alapján megteremtse a hosszas tartózkodásra alkalmas tengeralatti lakások viszonylag nagy számú gyártásának feltételeit.


Napbanézők kerestetnek!

A brit királyi obszervatórium "Napviharnéző" projektjéhez olyan önkénteseket toboroznak (BBC News), akik a tudósoknak segítenének a napkitörések korai észlelésében. Természetesen nem puszta szemmel kellene a Napot figyelni, hanem a STEREO műholdrendszer (NASA) folyamatosan a napról közvetített térbeli képein kellene időben észrevenni a napviharokat.

Erre azért van szükség, hogy fel lehessen készülni a kellemetlen földi időjárási következményekre, a keletkező technikai problémákra, illetve időben figyelmeztetni tudják az űrhajósokat a napsugárzás növekedésére.


Mitől függ a madarak neme?

Félig hím, félig nőstény csirkék tanulmányozása során kiderült, hogy a madaraknál más mechanizmus szerint alakul ki a felnőtt állatok neme, mint az emlősöknél. A házityúknál viszonylag gyakori – 10 ezer állatból egy példány – jelenség az úgynevezett ginandromorfózis. A szó azt jelenti, hogy az egyed teljes értékű hím- és női ivarszervekkel is rendelkezik. Az edinburgh-i egyetem kutatói három ilyen hímnős csirke vizsgálatával kiderítették (Nature.com), hogy ezeknek az állatoknak minden egyes sejtje veleszületett egyedi nemi identitással rendelkezik.


Sam baloldala kakas, jobboldala tyúk
The Roslin Institute at the
University of Edinburgh

A jelenség ellentétben áll azzal, amit az emlősöknél tapasztalnak, ugyanis utóbbiaknál a nemi identitás a szervezet minden egyes sejtjére egységesen érvényes, és a jellegét hormonok határozzák meg.

A tudósok szerint felfedezésük gyakorlati haszna abban rejlik, hogy így a kakasokra jellemző növekedési tulajdonságokkal rendelkező tyúkokat lehet létrehozni, és ez jelentősen növelné a húshozamot. Másrészt elképzelhető, hogy a jelenség további tanulmányozásával jobban meg lehet majd érteni, miért nagyobb a férfiaknál a szívinfarktus kockázata, és miért kisebb a várható élettartamuk, mint a nőké.

(Elgondolkoztató az a tény, hogy a ginandromorf madarak neme a test hossztengelyének jobb és bal oldalán különül el élesen, ezért a sejtszintű nemi identitás kissé kérdőjelesnek tűnik.)


Abszurd közlemények

A tudományos kutatás nemcsak hasznos, érdekes és szórakoztató lehet, hanem néha egészen elképesztő, sőt nevetséges dolgokat is eredményezhet. Meredith Carpenter és Lillian Fritz-Laylin arra vállalkoztak, hogy a Discover Magazine blogjában (NCBI-ROFL) bemutassák ezeket a furcsaságokat. Az alábbiakban felsoroljuk a 2009-es év bizarr tudományos közleményeiből általuk felállított tízes toplistát:


yhsbiology.wikispaces.com/Insecta

– A konzerv macskatápok szenzoros karakterisztikájának és elfogadhatóságának optimalizálása emberi ízleléssel (Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition)
– Hogyan befolyásolja a kokain a méhek táncos viselkedését? (Journal of Experimental Biology)
– A fájdalom által kiváltott káromkodásról (NeuroReport)
– A galambok képesek megkülönböztetni a "jó" és "rossz" gyermekrajzokat (Animal Cognition)
– Felhívás szexre: a férfiak és nők ideális közösülési stratégiái közötti kompromisszum (The Journal of Sex Research)
– Az  időszakos sörfogyasztás ivaréretlen patkányoknál kényszeres ivást idéz elő; felnőtt patkányoknál nem (Alcohol)
– Gyümölcsdenevéreknél a felláció meghosszabbítja a nemi aktust (PLoS One)
– Szükségesnél több információ: kihozza-e a Facebook az emberekből a féltékenység zöldszemű szörnyetegét? (Cyberpsychology and Behavior)
– A teli és az üres sörösüvegnek a törési szilárdságra vonatkozó küszöbértékei az emberi koponya betörhetőségének szempontjából (Journal of Forensic and Legal Medicine)
– A köldökben felgyülemlő szösz természete (Medical Hypotheses)

(Összeállította: Kelemen L.)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!