rss      tw      fb
Keres

FIFA-gála - Ronaldo sikerétől hangos Portugália


MTI 2014. január 14., kedd 11:14

„Aranykönnyek", „Az új király elhódította az aranyat", „Zsebben a világ” - ilyen és hasonló címekkel méltatta a portugál sajtó kedden Cristiano Ronaldót az után, hogy a Real Madrid portugál futballistája 2013-as teljesítménye alapján elnyerte a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat.

A 28 éves Ronaldo 2008 után második alkalommal jutott hozzá az elismeréshez, amelyet a FIFA zürichi gáláján adtak át hétfő este.

„Nincsenek szavak, amelyekkel leírhatnám ezt a pillanatot” - idézték vissza az újságok Ronaldo szavait, aki meghatódva és könnyeit törölgetve köszönte meg az Aranylabdát. A portugál válogatott csapatkapitányát az ünnepségre elkísérte édesanyja, élettársa és kisfia, továbbá menedzsere és több közeli barátja is. Diadalához egységesen gratuláltak a portugál politikai élet vezetői is, így az államfő, a miniszterelnök, s az ellenzék vezére egyformán méltatta Ronaldót, mint aki az országnak is világszerte dicsőséget szerzett 2013-as teljesítményével, s a díjjal, amelyet első portugálként érdemelt ki második alkalommal is.

A lapoknak elégedetten nyilatkoztak a portugál válogatott és a futballszövetség képviselői, a játékostársak, miként első klubjának, a lisszaboni Sportingnak a reprezentánsai is.

Felettébb sportszerűen reagált Ronaldo győzelmére a legnagyobb vetélytárs, az Aranylabdát előzőleg megszakítás nélkül négy ízben is kiérdemelt Lionel Messi. Az FC Barcelona argentin sztárjátékosa elismerte, hogy a portugál „nagy évet produkált, s megérdemelte a díjat”. Messi - aki a voksok 27,99 százalékával első Ronaldo mögött 24,72 százalékkal lett második, megelőzve a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München francia szélsőjét, a 23,36 százalékkal harmadik Franck Ribéryt - megértéssel fogadta, hogy Ronaldónál eltört a mécses, amikor köszönetet mondott a díjért.

„Persze, hogy sírva fakadt, ott volt vele a gyermeke is, megértem az érzéseit. Bár Ribéry is megérdemelte volna, jogosan lett övé az Aranylabda, gratulálok neki” - fogalmazott az argentin válogatott csapatkapitánya, hozzáfűzve, hogy személy szerint neki nem igazán volt sikeres esztendeje a 2013-as.

„Bonyolulttá tették ezt az évemet a sérülések, és más zavaró tényező is akadt körülöttem, a családban, de különben se nyerhetek én minden esztendőben. Viszont ha nem leszek sérült, 2014 megint jó évem lehet” - jelentette ki.

Médiajelentések szerint amúgy a legjobb három futballistára leadott szavazatokban nem volt semmilyen egyezés Ronaldo és Messi között: előbbi a kolumbiai Radamel Falcaóra, az Atlético Madrid volt csatárára, illetve mostani csapattársára, a walesi Gareth Bale-re és az ex-realos német Mesut Özilre, utóbbi pedig három Barcelona-játékosra, Andrés Iniestára, Xavi Hernándezre és a brazil Neymarra adta voksát.

Ami Ribéryt illeti, a francia játékos hétfőn nyilatkozat nélkül távozott a zürichi kongresszusi központból, s kedden a német Bild honlapjának azt mondta: nem az Aranylabda volt a célja.

„Természetesen szerettem volna nyerni, de semmi baj. A Bayern-játékosokkal együtt büszke vagyok, hogy képviselhettem itt a klubomat, amellyel tavaly mindent megnyertem. Mi többet tehettem volna még? De nem vagyok önző, nekem nem ez a díj volt a célom."

A bajorok csatára hozzátette, főként az egyesületnek, a szurkolóknak és a feleségének volt fontos a kitüntetés, neki személy szerint nem.

„A mostani szezonban ismét szeretnék mindent megnyerni a Bayernnel” - szögezte le.