rss      tw      fb
Keres

Szocsi 2014 - Nem lesz prezentációs központja Szlovákiának


MTI 2014. január 14., kedd 11:23

Az ország történetében először, Szocsiban nem lesz saját központja Szlovákiának az olimpián - számolt be keddi kiadásában a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti lap.

A pozsonyi lap szerint azért, hogy a szlovák olimpiai bizottság az idei havas-jeges játékokon nem működtet úgynevezett „szlovák házat", az anyagiak hiánya okolható.

A saját központ egyebek mellett az ország kulturális és idegenforgalmi bemutatására, valamint az érmet szerző sportolók eredményeinek megünneplésére szolgált volna. A szlovák ötkarikás testület szerint azonban Szocsiban számukra elfogadhatatlanul magas árat kértek a bérletért. Szlovákia a legutóbbi, londoni nyári olimpiai játékokon több mint 560 ezer eurót (közel 170 millió forint) fizetett egy ilyen központ bérletéért, Szocsiban viszont ennek többszörösét kérték az orosz szervezők.

A HN a szokatlanul magas bérleti árakkal kapcsolatban kifejti: bár Csehország Szocsi esetében sem mondott le arról, hogy saját központja legyen, azért „hihetetlen” árat kell fizetnie. A cseh olimpiai bizottság által közölt információk szerint a brit fővárosban 3 és fél millió eurót (több mint egymilliárd forintot) költöttek a cseh prezentációs központra, Szocsiban viszont a londoninak már az ötszörösét kérték a bérletért.

A szlovák olimpiai bizottság szerint a magas bérleti ár mellett a szponzorok hiánya volt a másik fő ok, amiért Szlovákiának az idén nem lesz saját központja az olimpián. Ezzel az állítással azonban nem értenek egyet a pozsonyi lap által megszólított, jó orosz üzleti kapcsolatokat ápoló nagyvállalatok vezetői, akik szerint az olimpiai bizottság részéről nem is kaptak ilyen irányú megkereséseket.

A pozsonyi lap a kialakult helyzettel összefüggésben rámutat: a magas bérleti árakkal a csehek is csak a magasabb állami szerepvállalásnak köszönhetően tudtak megbirkózni, Szlovákia esetében viszont az olimpiai bizottság által megkeresett illetékes minisztérium elzárkózott attól, hogy emelje a támogatás mértékét, a többi megszólított tárca pedig elutasította őket.