rss      tw      fb
Keres

Győri: nincs nagy igény az unió alapszerződésének módosítására

MTI 2010. október 26., kedd 17:53

Az Európai Unió soros elnökségét januártól átvevő Magyarország szerint a tagállamok körében nincs komoly igény az alapszerződés lényegi megváltoztatására. Erről Győri Enikő államtitkár beszélt kedden egy brüsszeli sajtótájékoztatón.

"A változtatásnak igen korlátozottnak kell lennie. Senki sem akarja kinyitni Pandora szelencéjét" - mondta az Európa-ügyi államtitkár.

"A legtöbb tagállam vonakodik a változtatásoktól... Meg akarják érteni, hogy miért van szükség erre a döntésre... Angela Merkel német kancellárnak és Nicolas Sarkozy francia elnöknek nehéz dolga lesz, ha meg akarják győzni a többieket, hogy csatlakozzanak a kezdeményezésükhöz" - tette hozzá a brit hírügynökség szerint.

A szerződésmódosítást elsősorban Franciaország és Németország erőlteti, a fő céljuk, hogy a reformok látványosabbak legyenek, és nagyobb szigorral tudjanak fellépni a pénzügyi szabályokat megszegő tagok ellen. Az EU-tagországok hétfői külügyminiszteri ülésén azonban több résztvevő határozottan ellenezte a nehézkes és kockázatos eljárást jelentő alapdokumentum-változtatást.

A Lisszaboni Szerződés több mint nyolcévi alkudozás után csak idén lépett hatályba, és a tagállamok többsége nem szeretné ilyen hamar újra megnyitni a vitát.

A tagországok állam- és kormányfői csütörtökön kezdődő brüsszeli találkozójukon foglalkoznak a reformokkal. A soros elnökséget jelenleg adó Belgium azt reméli, hogy az értekezleten konszenzus születik, és megbízzák Herman Van Rompuy uniós elnököt, hogy vizsgálja meg: milyen módon lehet megállapodni a változtatásokról és azok bevezetéséről.

Ha erről megállapodás születik, az uniós szabályok alapján kormányközi értekezletet kell tartani. Győri Enikő közölte: ha ez Magyarország EU-elnöksége idején történik, az értekezlet elnöke Orbán Viktor magyar kormányfő lesz, nem pedig Van Rompuy. Ez az álláspont a hírügynökség megjegyzése szerint megoszthatja a tagállamokat.

"Orbán Viktor miniszterelnök lesz az elnök, nem Herman Van Rompuy. Ha meg kell csinálnunk, megcsináljuk" - idézte a Reuters Győrit.

Az Európai Bizottság kedden közölte: nem támogatja, hogy a szigorúbb pénzügyi szabályok bevezetését az alapszerződés módosításával kössék egybe. Olli Rehn pénzügyi felelős kijelentette: a bizottság "messze jobban szeretné" szerződésmódosítás nélkül kivitelezni a reformokat.