rss      tw      fb
Keres

Orbán és Ibra
Orbán Viktor adta át az ötödik alkalommal kiírt Puskás-díjat, vagyis az év legszebb góljáért járó elismerést Zlatan Ibrahimovicnak, a Paris Saint-Germain svéd válogatott csatárának január 13-án Zürichben, a FIFA (a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség) gáláján.


Az MTI január 10-én közölte, hogy Orbán Viktor is tagja a magyar küldöttségnek, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke mellett, míg az akadémia képviseletében Mészáros Lőrinc elnök (Felcsút milliárdossá fejlődött fideszes polgármestere), Jakab János felügyelőbizottsági elnök és Szöllősi György kommunikációs igazgató utazik Zürichbe.


Bizonyára már ekkor sokakban megfogant a gyanú, hogy Orbán nemcsak jelen lesz, hanem ennél többet akar majd: megjelenni a világhírnevet jelentő deszkákon, világhírű emberek mellett, hogy megüzenje a tévénézők százmillióinak, ő is itt van, neki ehhez is köze van, ő is nagy ember.


Így lett. Orbán Viktor magyar politikus, másodosztályú focista valóban feltolakodott a FIFA színpadára, hogy átadja a díjat Ibrának. Ami nagy valószínűséggel példátlan a FIFA-gálák történetében.


Az Index aztán kiderítette, hogy került Orbán Zlatan mellé a színpadra. A felcsúti Puskás Akadémia javasolta (elnök: Felcsút milliárdossá fejlődött fideszes polgármestere). Mint az akadémia alapítóját és az ország vezetőjét. A FIFA meg elfogadta a javaslatot, de a milánói Internazionale hálóját hét éven át védő válogatott brazil kapust, Julio Cesar is delegálta mellé a díjátadásra. Így aztán a győztest is Julio Cesar jelentette be.


Zlatan Ibrahimovic remek focista, a győztes gólja is fantasztikus, de a pletykák szerint, meg így messziről nézve is, valószínűleg elviselhetetlen pasas. Köznyelven szólva bunkó.


Én ezzel magyarázom azt a mélységes lekezelést, ahogyan Orbánnal bánt. Az udvariasság és az esemény rangja mindenképp megkívánta volna, hogy emberszámba vegye a magyar díjátadót. Ehhez képest a következő történt.Ibrahimovic felmegy a színpadra. Nagyot vigyorognak, összeölelkeznek Julio Cezarral. Ezután Ibra Orbán felé fordul (hiszen nála van a díj), vág egy pofát, úgy nyújtja a kezét, hogy közben nem néz Orbánra. És miközben Orbán (nyilván) szóban is gratulál neki, ő valakinek odaint a nézőtéren, majd kelletlenül ránéz Orbánra, a két hüvelykujját felemeli – jól van, adjad már –, és átveszi a díjat. Rámosolyog a közönségre, hátat fordít Orbánnak, és a továbbiakban nem vesz tudomást róla: Julio Cezarral beszélgetnek és nevetgélnek.


Még egy érdekes mozzanat: amikor Ibrahimovicot felszólítják, hogy mondjon néhány szót a közönségnek, ő lehajol a mikrofonhoz (óriás termet), mögötte ott áll Julio Cezar – Orbán pedig sietve megérkezik melléjük, hogy benne legyen a képben. Pechére ezt az operatőr is észrevette, és szűkített a képkivágáson. Így Zlatan egyedül maradt Julióval a képernyőnkön – Viktorunk csak a vállával sütkérezhetett a két világsztár dicsfényében.


Pontosan elkapta az eseménysor lényegét az a fotó, amelyet az Index közölt a díjátadóról.


Így aztán nem lehet véletlen, hogy erről az óriási sikerről – hogy ugyanis a világ szeme láttára felállhatott a FIFA színpadára – Orbán Viktor Facebook-oldalán egyetlen fotó sincs. Azzal mégsem büszkélkedhetett el, hogyan bánt vele Ibrahimovic meg a közvetítés vezetője. És most valahogy arról sincs kép, ki mindenkivel koccintott a FIFA-gálán (Mészáros Lőrinccel biztosan). Egyetlen, Pelével készült közös fotó árválkodik az oldalon. Érdemes volt sorba állni érte.