rss      tw      fb
Keres

Index: legalább negyven ügyben gyanúsította meg egy ismeretlen a pécsi püspököt

MTI 2010. október 26., kedd 18:06

Legalább negyven bűncselekménnyel, köztük pénzügyi, okirat-hamisítási és szexuális ügyekkel gyanúsította meg egy ismeretlen Mayer Mihály pécsi püspököt, valamint az egyházmegye tulajdonában lévő Fény Kft. ügyvezetőjét, Wolf Gyulát - írta kedden az Index.hu.

A hírportál információi szerint a Nemzeti Nyomozó Irodához és a Baranya Megyei Főügyészséghez hétfőn beadott feljelentésben tanúvallomásokkal és írásos bizonyítékokkal is alátámasztották a gyanúsításokat.

A püspökségen Mayer Mihály gyakorolja a munkáltatói jogokat, a gazdasági tevékenységet pedig a Fény Kft.-be szervezték ki, ennek vezetője Wolf Gyula. A cég milliárdos befektetéseket hajtott végre. Ilyen volt a Szent János Hotel kialakítása Mohácson, és a Pécs belvárosában működő ingatlanokra, így a pécsi püspöki palotára is sok pénzt költöttek. Szekszárd önkormányzatával 300 milliós ingatlan adásvételi szerződést kötöttek - írta az Index.

A hírportál szerint a mohácsi beruházással egyidejűleg zajlott a Szent Mór iskolaközpont vezetőjével és tantestületével az "összecsapás". Bár - mint az Index írta - csak pár millió forinton vitatkoztak, Mayer püspök felmondott az iskolaközpont vezetőjének, majd megpróbálta felszámolni az iskola külön gazdálkodását.

Ebben az ügyben az Index szerint azért is eljárás indulhat, mert a püspökség olyan könyvvizsgálói jelentést készíttetett, amely alapján a püspök felléphetett az igazgató ellen. A feljelentés szerint a püspöki megrendelésre készült szakértői vélemény nagy valószínűséggel hamisított jegyzőkönyvön alapul - írta az Index.

Információik szerint ebben az ügyben magánokirat-hamisítással, állami támogatások elsikkasztásával, nagy összegű csalás bűntettével és valótlan tartalom hitelesítésére való rábírás bűncselekményével is megvádolták az egyházvezetőt. Indítványozták annak kivizsgálását is, hogy fenyegetésnek, vagy zsarolásnak minősül-e az, hogy a püspök és Wolf Gyula többször, néha nyilvánosan is megfenyegette a tantestületet.

Mayer Mihály püspök és Wolf Gyula neve szeptemberben már szerepelt a hírekben; ekkor mentették fel az egyházmegye két dolgozóját is, köztük a 20 éve ott dolgozó gazdasági vezetőt, Wolf Gyulát.

Wildmann János, az Egyházfórum főszerkesztője az Egyházfórum Alapítványnak az MTI Országos Sajtószolgálatán keresztül szeptemberben kiadott közleményében azt írta: hivatalosan meg nem erősített hírek szerint a gazdasági igazgató és a püspöki iroda vezetőjének felmentése "minden bizonnyal" azon vizsgálat eredménye, amelyet a szentszék folytatott különböző visszaélések gyanújával a püspökség vezetése ellen. Az egyházmegyei hatóság akkor erre úgy reagált: a szentszék nem folytat és nem folytatott vizsgálatot az egyházmegye vezetése ellen, így a felmentés sem lehetett a vizsgálat következménye.