rss      tw      fb
Keres

A német megszállás emlékműve: Orbán a „tisztelet kultúrájáról” értekezik
Történészek tiltakoztak a tartalmában, formájában botrányos (más ízlésűek szerint „egyedülálló”, „páratlan kvalitásos, kifejező és szuggesztív, környezetébe jól illeszkedő”) emlékmű ellen (a magyar és az angol nyelvű tiltakozás), Rogán kerülete „megadta a tulajdonosi hozzájárulást” az emlékmű felépítéséhez, a német követség megszólalt, Orbán pedig levelet írt a MAZSIHISZ-nek, és számára ismeretlen magatartásokra, „a kölcsönös tisztelet”-re, „egymás megértésé”-re és „hazánk közösségeinek együttműködésé”-re hivatkozik benne (meg az áldozatok emléke „felé” tett főhajtásra).


Orbán Viktor levele a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége vezetőinek


„Heisler András elnök úr részére
Zoltai Gusztáv ügyvezető igazgató úr részére
Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége
Budapest


Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Ügyvezető Igazgató Úr!


2014. január 20-án kelt levelüket megkaptam.


Tekintettel arra, hogy a sokat szenvedett magyarországi zsidó közösség sorsát kormányom mindig is szívén viselte, köszönöm, hogy kérdéseikkel nyíltan és közvetlenül fordultak hozzám. Levelük elolvasása után megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy a jövőben is közösen dolgozhatunk azért, hogy Magyarországon a kölcsönös tisztelet, egymás megértése és hazánk közösségeinek együttműködése tovább erősödjék. Ebbe a sorba illeszkedik a német megszállás áldozatai előtt tisztelgő emlékmű is.


Meggyőződésem, hogy az áldozatok iránti tisztelet nem engedi meg, hogy a bebörtönzöttek, elhurcoltak, meggyilkoltak sorsa mellett főhajtás és szó nélkül elmenjünk. Márpedig – és Önök ezt nálam jobban tudják – a veszteség rettenetes volt. E tekintetben Magyarország Alaptörvénye egyértelműen és szilárdan foglal állást. Alig hinném, hogy az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel. Ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése.


Vannak, akik az áldozatok emlékezetét, az előttük tisztelgő emlékművet napi politikai spekulációkká akarják silányítani. Biztosíthatom Önöket, hogy ezeket a kísérleteket határozottan vissza fogjuk utasítani. Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába.


Budapest, 2014. január 22.
Tulajdonosi hozzájárulás az V. kerülettől: Rogán szerint minden tiltakozás a választási kampány része


Tulajdonosi hozzájárulást adott az V. kerületi önkormányzat az 1944-es német megszállás 70. évfordulójára készülő emlékműhöz szerdai rendkívüli testületi ülésén.A szavazás eredménye – MTI/Koszticsák Szilárd

Az ülésen Rogán Antal (Fidesz-KDNP) polgármester elmondta: az emlékmű Magyarország szuverenitása megszűnésének pillanatát örökíti meg, és szövegében is egyértelműsíti, hogy minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embernek emléket állít, a több százezer holokausztáldozatnak és a közel tízezer más áldozatnak is. Ő látja a komoly indulatokat a kérdésben, de ezeket inkább a választási kampánynak tudja be, és álláspontja szerint inkább az eredeti üzenetre kell tekintettel lenni. Rogán szerint az 1944 márciusa után történtekért felelősek az akkor még helyükön lévő államhatalmi szervek, amelyek például a deportálásokban segítettek; az emlékmű nem a rendszer segítőiről szól. Most van az ideje az emlékmű felállításának, a kormány nem akarta sérteni senki jóérzését, és erős túlzásnak tartja azt az állítást, hogy a történelem újraértelmezése folyik.A tiltakozók – MTI/Koszticsák Szilárd

Pásztor Tibor (MSZP) méltatlannak és cinikusnak nevezte az emlékmű létrehozását és kifogásolta, hogy a zsidóknak nincs állami emlékművük. Kifogásolta az emlékmű elnevezését, ami véleménye szerint a nemzetközi közösséget is sérti, és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák egy „szélsőjobbos kegyhely” létrehozását.


Az ülésen Deák Gábor, a Raoul Wallenberg Egyesület képviselője provokációnak nevezte az emlékmű felállítását és közölte: nem lehet összemosni a munkaszolgálatosok és az őket gyilkolók nevét. Azt kérte: külön emléktáblát helyezzenek el, amely elmagyarázza az eseményeket.


A hozzájárulást 11 igen szavazattal, 3 nem ellenében adta meg a képviselő-testület; a döntéssel kapcsolatban a nyilvános ülésen több civil résztvevő nemtetszésének adott hangot.És még egyszer az emlékmű látványterve, amelyben „minden meggyilkolt, elhurcolt, meggyalázott embert”, „a több százezer holokausztáldozatot” és „a közel tízezer más áldozatot” Gábriel arkangyal testesíti meg

Német nagykövetség: az emlékhelyekért a felelősség a magyar kormányé


A budapesti német nagykövetség szerdai közleménye szerint az emlékhelyekért a felelősség a magyar kormányé, a követség ugyanakkor sajnálatosnak tartja, hogy a német megszállásnak a budapesti Szabadság térre tervezett emlékművével kapcsolatos döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg.


A külképviselet közleménye szerint Németország tisztában van a második világháború alatt elkövetett bűntettek miatti felelősségével, és vállalja is ezt a felelősséget, a Magyarországon elkövetett bűntettekért is. Ám a magyarországi emlékhelyekért a felelősséget alapvetően a magyar kormány viseli. Figyelembe véve a magyarországi holokauszt-emlékév már csaknem egy éve tartó, átfogó, nyilvános előkészületeit, amelyben részt vett Ausztria, Németország, Izrael és az Egyesült Államok nagykövete is, sajnálatos, hogy „az emlékművel kapcsolatos aktuális döntést nagyon gyorsan és széles vita nélkül hozták meg”, írta a nagykövetség.

Korábbi összefoglalónk: Orbán kisded játékai: a német megszállás emlékműve