rss      tw      fb
Keres

Navracsics: befejezik a polgári Magyarország álmának kiépítését

MTI 2010. március 14., vasárnap 20:31

Március 15. szabad megünneplése az egyik legújabb vívmányunk - mondta Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vasárnap a Veszprémhez tartozó Gyulafirátót Fő terén, a Batthyány-szobornál, mintegy 250-300, fáklyákkal felvonuló ünneplő előtt, hangsúlyozva, hogy az ő feladatuk 1848. álmának beteljesítése.

Nem tartunk még ott, hogy megnyugodhatnánk, s azt mondhatnánk: 1848. álma megvalósult, s hogy "Magyarország minden értelemben független, szabad, polgári ország, amelynek polgárai jól és otthon érzik magukat, s ahol mindenki úgy érzi, megvalósíthatja az álmait" - mondta Navracsics Tibor.

Miközben 1848 elindította Magyarországot a polgári átalakulás útján, s 1956 egy újabb kísérlet volt a magyar szabadság, a polgári Magyarország kivívására, 1989-90. tette lehetővé végül, hogy 1848 és 1956 álma beteljesedjék - hangsúlyozta a Fidesz politikusa, megjegyezve, hogy befejezik a polgári Magyarország álmának kiépítését.

Mint mondta: "meg kell nyitnunk egy olyan új fejezetet, amely a gyarapodás fejezete, amely lehetővé teszi, hogy Magyarország mindenkié legyen, itt mindenki jól érezhesse magát és mindenki megtalálja a boldogulását".

"Március 15. a szabad Magyarország ünnepe, a magyar szabadság ünnepe is" - mondta a Fidesz politikusa, kitérve arra, hogy 1848. mellett 1956. is a magyar szabadság olyan ünnepnapja, amelyet "féltőn kell gondoznunk, ápolnunk és utódainkra hagynunk". "Nekünk a szabadságot soha nem saját magunkkal szemben kellett megvédeni, sem pedig saját magunkkal szemben kivívni, hanem mindig valamilyen külső hatalommal szemben" - tette hozzá.

1848-ban a Habsburg önkényuralommal, 1956-ban a szovjet kommunista rezsimmel kellett szembeszállniuk a magyaroknak, hogy "kivívják és megőrizzék a szabadságukat". Mindkét forradalom elbukott, de "1848 és 1956 követelései, reményei és hagyományai sűrűsödtek 1989-90-ben, amikor végleg ki tudtuk vívni a szabadságunkat" - mondta az ellenzéki politikus.

A magyar légierő zenekarának, valamint az iskolásoknak és a helybeli női énekkarnak a műsora után az ünneplők koszorúkat, virágokat helyeztek el Batthyány Lajos mellszobránál.