rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. október 26.

Az Ab-döntésről és a Fidesz-támadásról

Pataky Péter, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke


Bolgár György: - Hogy van?

Pataky Péter: - Elég érdekesen. Délelőtt, amikor hallottam a hírt, hogy az Alkotmánybíróság úgy döntött, megszünteti ezt a 98 százalékos különadót, már egészen jól éreztem magam. Amióta hallottam a Fidesz-reakciót, azóta egy kicsit rosszabbul vagyok. Hiszen eredetileg az Alkotmánybíróság döntését azért fogadtuk megnyugvással, mert azt gondoltuk, hogy ezek szerint mégiscsak jogállam van, és nem lehet ilyen rossz szabályozást csinálni. Szeretném rögtön hozzátenni, hogy nem arról van szó, hogy bármikor is kiálltunk volna az igazságtalan, jó erkölcsbe ütköző, jogosulatlan és tényleg irritálóan magas kifizetések mellett. Soha nem is erről volt szó. Azért bíráltuk ezt a jogszabályt, mert azt gondoljuk, hogy nem azt szabályozza, amit eredetileg mondjuk politikailag meghirdettek, és ami tényleg nagyon sok ember igazságérzetét joggal bántotta.

- Mert ez átlagos, közszférában dolgozó embereket is hátrányosan érint.

- Pontosan. Az a probléma, hogy becsületes, tisztességes emberek, hosszú évtizedes munkájuk után joggal kapott pénzének egy részét is visszavették volna, ráadásul utólag. Mi azt mondtuk, hogy ez nem jó, és egyébként mindig is az volt a véleményünk, hogy ez is egy nagyon jó példája annak, hogy ha nincs normális párbeszéd, akkor rossz szabályozások születnek. Ugyanis mi támogatjuk is, hogy ezek az igazságtalanságok megszűnjenek, ezért ha lett volna párbeszéd, akkor valószínűleg lehetett volna olyan megoldást találni, ami jogszerű is és a célt is eléri.

- De most már tudja, Lázár János fideszes frakcióvezető szavaiból, hogy nem a törvény volt rossz, hanem az alkotmány, mert lehetőséget nyújtott az Alkotmánybíróságnak, hogy ezt az egyébként jó törvényt, amelyet változatlan formában be fognak nyújtani, megsemmisítse.

- Igen, amióta ezt hallottam, azóta nem érzem jól magam, megmondom őszintén, mert én ezt a reakciót egyszerűen elképesztőnek tartom. Azt gondolom, hogy egy felesküdött országgyűlési képviselőtől, aki ráadásul frakcióvezetői posztot is betölt és még egy várost is vezet, nem szabadna ilyen reakciónak elhangoznia. Nem véletlenül van független Alkotmánybíróság egy alkotmányos demokráciában, hanem azért, hogy őrködjön mindenfajta összetételű és többségű törvényhozás felett a közösségünk érdekében, hogy ne lehessen rossz törvényeket hozni. Ha visszadobta ezt a törvényt azért, mert nem jó, annak biztosan oka van. Ráadásul az Alkotmánybíróság azt is hozzátette, hogy egyébként úgy gondolják, lehet akár adózási megoldással szabályozni ezt az ügyet. Tehát úgy adták vissza, hogy találjatok ki egy jobb szabályt. Azt gondolom, hogy egy ilyen helyzetben a normális reakció az lenne, hogy jó, akkor üljünk le, nézzük át, és csináljunk egy jogszabályt. Ehhez mi ajánljuk a segítségünket, ahogy mindig is ajánlottuk, hogy egyeztessünk. Elsősorban természetesen az érintetteket, a közszférában dolgozókat vagy az állami tulajdonú cégeknél dolgozókat képviselő szakszervezetekkel lehet leülni és megkeresni azt a formát, ami megfelel majd az Alkotmánybíróságnak is, meg az eredetileg kitűzött célnak is. Hiszen az eredetileg kitűzött cél, hogy egyrészt a kirívó eseteket egyszer és mindenkorra megakadályozzuk, másrészt az igazságtalanságot helyreállítsuk. De az a reakció, hogy ja, ha olyat mondott, ami nekünk nem tetszik, akkor a jogköreit majd gyorsan megváltoztatjuk, az kifejezetten elképesztő.

- És akkor most mit fognak csinálni a szakszervezetek? Rosszul vannak, orvoshoz mennek, a szívüket fogják, a fejüket fogják vagy esetleg valamilyen cselekvésre is elszánják magukat?

- Nem tudom, erre én még nem tudok válaszolni. Nagyon friss ez a dolog, és nyilvánvalóan még egymással is egyeztetnünk kell, hogy mit tegyünk, mi erre a válaszunk. Most tényleg csak annyit tudok mondani, hogy ez egy megdöbbentő válasz volt, és talán halványan abban is lehet reménykedni, hogy ez az írói munkásságához tartozik a frakcióvezető úrnak.

- De ezt nem gondolja komolyan, hogy ez csak az írói munkásságának a része, hogy kiáll egy ilyen határozott és konkrét nyilatkozattal? El tudja képzelni, hogy nem egyeztetett a miniszterelnökkel?

- Megmondom őszintén, nem ismerem az egyeztetési mechanizmusukat, de hátha meggondolják magukat. Azért tényleg nagyon messzire vezetne az a dolog, hogy elkezdik ezeket az alkotmányos alapügyeket ilyen módon csorbítgatni. Ezt tényleg elképesztőnek tartom. Nyilvánvalóan meg fogjuk beszélni a kollégákkal, a szakszervezetekkel, hogy mi lehet erre a megfelelő reakció.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!