rss      tw      fb
Keres

Orbán és a jogállam
Orbán Viktor a Belügyminisztérium évértékelőjén azt állította, hogy 2010. után helyreállt a jogállamiság.


A 2010-ben hatályos Alkotmány, illetve a jelenleg hatályos Alaptörvény szerint az ország (Magyar Köztársaság, illetve Magyarország) „…független, demokratikus jogállam”. Az idézett alkotmányos rendelkezés, többek között, magába foglalja a jogbiztonság követelményét, a visszamenőleges jogalkotás tilalmát stb.


A kormánypártok és maga a kormány – a jogállamiság jegyében – már 2010-ben megkezdte a jogállam felszámolását, a jogbiztonság lebontását. Gondoljunk csak a fékek és ellensúlyok lebontása terén tett lépésekre, az Alkotmánybíróság hatáskörének korlátozására, a kinevezésekre, a különböző adók visszamenőleges hatályú alkalmazására vagy arra, ami a magánnyugdíjpénztárakban felhalmozott vagyonnal, illetve a nyugdíjrendszer egészével történt.


Minthogy a kormányzat lépései alkotmányjogi szempontból finoman szólva is aggályosak voltak, az Alkotmányt, később az Alaptörvényt igazították a pillanatnyilag elérni kívánt célhoz. Ennek hatására az Alkotmány, majd az Alaptörvény számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely ellentétes a jogállamiság követelményével, és felveti az Alkotmány, az Alaptörvény egyes rendelkezéseinek alkotmányellenességét. (Természetesen nem számítok arra, hogy ez az Alkotmánybíróság ezt valaha is meg fogja állapítani.)


A kormány és a kormánypártok ezzel a tevékenységükkel – mint már korábban is írtamalkotmányos értékké tették az alkotmányellenességet, az állam alkotmányellenes működését.


Mit tehet Orbán Viktor a jogállamiság helyreállítása érdekében? Egyet, távozik a hatalomból. Minthogy kizárható annak lehetősége, hogy ezt önként megteszi, a demokratikus erők összefogása, a választásokon való sikeres szereplése adhat esélyt arra, hogy a jogállamiság helyreállítására valóban sor kerüljön. A választások megnyerése a záloga annak, hogy újra alkotmányos érték legyen az alkotmányosság, az állam alkotmányos működése.


Ez nem csupán jogi kérdés. Legyünk tudatában annak, hogy az alkotmányosság helyreállítása kőkemény gazdasági kérdés. Előfeltétele az ország iránti külső és belső bizalom helyreállításának.

A szerző adószakértő