rss      tw      fb
Keres

Orbán: Franciaország ismét panaszt tett Viviane Reding bírálata miatt

MTI 2010. október 28., csütörtök 17:41

Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtökön ismételten nehezményezte, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) alelnöke a héten megint éles bírálattal illette Franciaországot és Németországot - mondta Orbán Viktor Brüsszelben.

"Franciaország szóvá tette, hogy az EB mint nemzetet sértette meg őt" - mondta a magyar miniszterelnök az európai jobboldali pártok vezetőinek tanácskozása után újságíróknak. "Franciaország az Franciaország, ezt a nemzetet el kell fogadnunk úgy, ahogy van. Nagyon büszke országról van szó. Reding asszony megsértette Franciaországot, márpedig ezt nem lehet következmények nélkül megtenni" - tette hozzá Orbán az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint.

Viviane Reding igazságügyi biztos a héten kemény szavakkal bírálta a német és a francia kormányt, és a stabilitási egyezmény felvizezésének szándékával vádolta az unió két legnagyobb tagállamát. Az EB alelnöke "felelőtlennek", "francia-német diktátumnak" nevezte Berlin és Párizs javaslatát az eurózóna megreformálására.

A Reding részéről megfogalmazott bírálat egy ebéden került szóba, amelyen Sarkozyn kívül jelen volt José Manuel Barroso, az EB elnöke is. Utóbbi azzal védekezett, hogy külön kell választani azt, amit a bizottság elnöke és amit a kollégái mondanak. "(Barroso) egyértelmű különbséget tett az EB elnökének, illetve a testület többi tagjának felelőssége között" - mondta Orbán Viktor.

Barroso szóvivője szerdán "személyes" véleménynek minősítette Reding kijelentéseit.

A monetáris unió tervezett reformja, amely a Lisszaboni Szerződés módosítása révén válna lehetővé, az egyik központi téma az Európai Tanács csütörtökön késő délután kezdődő csúcstalálkozóján.

A romák Franciaországból történő kitoloncolásával kapcsolatban tett megjegyzéseivel Viviane Reding már szeptemberben is nagy vihart kavart Párizsban. Akkor az igazságügyi biztos a kisebbségek, mindenekelőtt a zsidók és cigányok II. világháborús deportálásaihoz hasonlította a francia hatóságok romákkal szembeni intézkedéseit.