rss      tw      fb
Keres

Nyílt levél a megszállási emlékmű alkotójához
Tisztelt Párkányi Raab Péter!


Nincs abban semmi rendkívüli, ha egy szobor vagy bármely más művészi alkotás viták kereszttüzébe kerül. Egy-egy mű kapcsán az ízlések és divatirányzatok között a sokszor évekig tartó esztétikai polémiák természetesek. Utcáink, köztereink épületeinél, művészi alkotásainál még inkább így van ez. Egyetlen köztéri szobor sem nyerheti el minden arra járó tetszését. Önmagában ezzel a művésznek nem kell törődnie.


Más a helyzet most, a megszállási emlékmű esetében. Minden bizonnyal Ön is olvassa azokat az észrevételeket, véleményeket, mi több, a felháborodást, amelyek a Szabadság téren felállítandó szobra kapcsán fogalmazódnak meg. Hazai és külföldi magánszemélyek ezrei, civil szervezetek, tudósok sora szólalt meg, akik nem a tervezett szobor esztétikai értékeit vitatták. Ezekből a jelzésekből Önnek értenie kell, hogy a szobor felállítása rengeteg honfitársunk számára mekkora csalódást és milyen fájdalmat okozna. Korántsem pusztán a holokauszt túlélőiről, az ő leszármazottairól van szó, hanem minden józan, a magyar történelmi múltat ismerő polgártársunkról is, akik úgy érzik, hogy egy ilyen szobor szimbolikája emberségükben, tisztességükben bántja meg őket. Ezt pedig egy igazi művész nem akarhatja. Nem hiszem, hogy az alkotásáért járó pénz és a hírnév iránti vágy erősebb lehet az emberségnél.


Kérem ezért, hogy – nem bevárva a politikai döntést – önként mondjon le a szobor elkészítéséről, köztéri szoborként való felállításáról.


Üdvözlettel:


Kerekes Zsuzsa