rss      tw      fb
Keres

Névjegyzékbe vételi kérelmét elutasítomNévjegyzékbe vételi kérelmét elutasítom
Az ellenzéki választási szövetség kedden kezdeményezte – hiába – a választási eljárási törvény módosítását. Nem elég ugyanis, mondta Karácsony Gergely és Molnár Zsolt, hogy a Fidesz eleve másodrangú állampolgárként kezeli a tartósan külföldön tartózkodókat, mert nekik nem teszi lehetővé a levélben való szavazást. Emellett még a regisztráció során is diszkriminálják őket. Ha apróbb hibákat követnek el – a lakcímük feltüntetésekor nem jelölik meg, hogy melyik kerületben laknak, vesszőhiba van a kérelmükben vagy éppen nem tüntették fel az egyébként nem használt doktori címüket – elutasítják a választási regisztrációs kérelmüket. Szemben a határon túli magyarokkal, mert az ő kérelmüknek – egy decemberi döntés nyomán – ilyen hibák esetén is helyt adnak. Vagyis: azoknak, akikről a fideszesek azt gondolják, hogy rájuk fognak szavazni, könnyű szabályokat alkotnak, azoknak pedig, akikről úgy látják, ellenük szavaznának, megpróbálják megnehezíteni a dolgát.


A Nemzeti Választási Iroda (NVI) szerdán már válaszolt is: a pontatlanul kitöltött regisztrációs kérelmeket is elfogadják a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároktól. Az ilyen hibák nem számítanak, ha a választópolgár személyazonossága kétséget kizáróan megállapítható. De van kivétel: szigorúbb megítélés alá esnek azok a választópolgárok, akik rendelkeznek magyarországi lakcímmel, de online kérik a külképviseleti névjegyzékbe vételüket, vagy adataik kiadásának megtiltását. Ilyenkor a választási iroda szigorúan jár el: a kérelmeknek csak akkor ad helyt, ha a kérelemben szereplő adatok betűre pontosan megegyeznek a polgárok nevét és lakcímét tartalmazó nyilvántartás adataival.


Az alább olvasható elutasítás egy ímélben érkezett regisztrációs kérelemre válasz. Elutasító. Az indoklás: „A kérelemben és a központi névjegyzékben szereplő személyes adatok eltérnek.” A Nyugat-Európában élő kérelmezőre van bízva, hogy kitalálja, esetleg melyik betűt ütötte el.Határozat regisztrációs kérelem elutasításáról

Az ellenzéki szövetség képviselői azt mondták, készek arra, hogy nemzetközi fórumhoz forduljanak az ügyben, mert ha „ez a diszkrimináció” benne marad a törvényben, akkor biztossá válik számukra, hogy a választás nem tisztességes szabályok szerint zajlik. Hát hajrá!