rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor egy napja

Kiállt az alkotmánybíróság jogkörének megváltoztatása mellett – Kiállt a magyar emberek igazságérzetének érvényesítése mellett – Nem teszi szóvá a szlovák nyelvtörvény ügyét – Szerinte a válság utáni Európát sem lehet a régi szerződés szerint működtetni – A magyar EU-elnökség izgalmas lesz; előtte is, utána is mind a 26 tagországot végiglátogatja – Pénteken este Kínába utazott

Orbán kiállt az Alkotmánybíróság jogkörének megváltoztatását célzó javaslat mellett
MTI 2010. október 29., péntek 16:30

Orbán Viktor kiállt az Alkotmánybíróság jogkörének megváltoztatását célzó javaslat mellett.

"Nem az emberek igazságérzetét kell megváltoztatni, hanem azokat a régi szabályokat, amelyekbe beleütközünk" - mondta a kormányfő pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján, az MTI ezzel kapcsolatos kérdésére.

Szerinte a konfliktus lényege a jövendőbeli Magyarország összeütközése a régi szabályokkal. „Az egyik oldalon van az emberek igazságérzete, amely szerint a jövőben már nem lehet azt csinálni, ami eddig ment, vagyis hogy indokolatlanul magas és elfogadhatatlan mértékű végkielégítéseket fizetnek ki, ráadásul olyanoknak is, akik felelősek az ország tönkretételéért. Ugyanakkor itt áll a régi alkotmány, és az Alkotmánybíróság nem tehet mást, mint hogy a régi, ideiglenes alkotmány alapján minősíti a kormány indítványait”.

Mint ismert, a Fidesz alkotmánymódosítással el akarja venni az Alkotmánybíróságtól a jogkört azokon a területeken, ahol népszavazásnak sincs helye. Előzőleg ugyanis az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a 2 millió forintnál nagyobb végkielégítésekre az állami szektorban kirótt 98 százalékos adót. Az említett tartalmú alkotmánymódosítás esetén az Alkotmánybíróság már nem gátolhatná a végkielégítési törvény érvényesítését.

Orbán Viktor azt mondta, teljes mellszélességgel támogatja a kezdeményezést, mert az igazságérzetnek ad elsőbbséget. "Tulajdonképpen köszönettel tartozunk az Alkotmánybíróságnak, hogy ezt a konfliktust nyilvánvalóvá tette" – mondta, és hozzátette: a konfliktust nem tudják másként feloldani, mint a szóban forgó parlamenti kezdeményezéssel.

Szerinte az új Alkotmány elfogadásáig még számítani kell ilyen konfliktusokra, mert megtámadtak az Alkotmánybíróság előtt több más, "az új Magyarországhoz tartozó" intézkedést, így a bankadót, a krízisadót. "Meg fogunk változtatni jó néhány dolgot." Amikor jövő tavasszal, valószínűleg áprilisban új alkotmánya lesz az országnak, akkor megszűnnek majd az ilyen összeütközések.

Orbán utalt saját október 23-i beszédére: amikor arról beszélt, hogy egy évük van, azt úgy értette, hogy ez alatt a nagyjából egy év alatt – a jövő esztendő végére – az új alkotmány mellett meg kell születniük az abból következő sarkalatos törvényeknek is, és az a mostaninál harmonikusabb helyzetet teremt majd.

Orbán szerint olyan esetekben, amikor "nem az elit pénz- és pozícióvédelméhez tartozó" kritikákról van szó, ott egyenként kell kezelni a helyzetet. Ugyanis nem csupán 10-20-30 milliós végkielégítések vannak. Szerinte az államigazgatásból nem kell elküldeni senkit. A tapasztalt emberek munkájára szükség van, bár "lehet, hogy nem ott, ahol eddig dolgoztak". "Miért kellene elküldeni 20-30-40 éves tapasztalattal rendelkező pedagógusokat?" - tette fel a kérdést. Megjegyezte, hogy ilyen értelmű utasítást fog kiadni az államigazgatásban, ha a pedagógusok finanszírozása átkerül az államhoz.

***

Orbán Viktor Brüsszelben kiállt a magyar emberek igazságérzetének érvényesítése mellett
MTI 2010. október 29., péntek 21:10

Sem Európa, sem Magyarország nem működik a régi szabályok alapján - jelentette ki Brüsszelben Orbán Viktor. A miniszterelnök az uniós csúcsértekezleten arról beszélt, hogy az unió alapszerződését módosítani kell annak érdekében, hogy a jelenlegi pénzügyi válság a jövőben ne ismétlődhessen meg. A magyar Alkotmánybíróság döntésével kapcsolatban azt mondta: az emberek igazságérzete került szembe a régi "ideiglenes alkotmánnyal", és ő az emberek igazságérzetével ért egyet, ezért az elavult szabályt kell megváltoztatni.

***

Orbán most nem kívánja szóvá tenni a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatos büntetéseket
MTI 2010. október 29., péntek 17:03

Orbán Viktor most nem kívánja szóvá tenni a szlovák nyelvtörvény alapján az utóbbi napokban kirótt büntetéseket, mert megállapodott Iveta Radicová szlovák kormányfővel abban, hogy december végéig a nyilvánosság előtt nem nevesítenek kétoldalú konfliktusokat.

A miniszterelnök ezt pénteki brüsszeli sajtótájékoztatóján mondta, egy ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszul.

Elismerte, hogy a probléma létezik, de hangsúlyozta: köti az a megállapodás, hogy kormányfői szinten nem szólalnak meg, akkor sem, ha volna rá okuk. "Most éppen lenne" - jegyezte meg.

Orbán szerint most "hagyni kell a külügyminisztereket meg a lejjebb lévő szinteket dolgozni".

"Bizalomépítési szakaszban vagyunk" - érvelt amellett, hogy most nem lenne helyes, ha szóvá tenné az ügyet.

***

Orbán: a válság utáni Európát a régi szerződés alapján nem lehet működtetni
MTI 2010. október 29., péntek 17:09

A nemzetközi gazdasági válság utáni Európát a régi szabályok alapján nem lehet működtetni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, mindenki szerette volna elkerülni, de az új kihívásokat a régi szerződés alapján nem lehet megoldani, ezért van szükség a most elhatározott alapszerződés-módosításra. A válság utáni Európa akkor lesz versenyképes, ha sikerül legalább olyan hatékonyan munkát adnia a polgárainak, mint az unióval rivalizáló országok vagy országcsoportok.

Szerinte arra is fel kell készíteni a kontinenst, hogy újabb válságok ne következzenek be. A válság utáni gazdaságpolitikák nem maradhatnak olyan koordinálatlanok, mint a krízis előtt voltak, ezért – a tagállamok nemzeti szuverenitását nem megsértve – össze kell hangolni a gazdaságpolitikákat. Egyik tagállam ugyanis a másiknak is "súlyos meglepetéseket tud okozni". Léteznie kell továbbá egy állandó válságkezelő mechanizmusnak, amelyhez "nyúlni lehet, ha a baj bekövetkezik".

A miniszterelnök beszámolója szerint a csúcs következtetései közé tartozik az is, hogy helyre kell állítani a felelősség elvét is. Kell lennie tehát egy szankciórendszernek, amely azt a célt szolgálja, hogy a felelőtlen magatartásukkal újabb és újabb bajt előidéző államokat a kellő időben meg lehessen állítani.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a szerződésmódosítás mindig hordoz magában kockázatokat, de igazi siker is csak kockázatvállalással érhető el. Brüsszelben sürgette kollégáit, hogy mindenki előre tisztázza, hogyan kívánja végrehajtani a módosítást.

Megerősítette, hogy a csúcstalálkozón előkerült a nyugdíjreformok államháztartási deficitbe való beszámításának kérdése. Ezt eredetileg kilenc kelet- és közép-európai tagállam vetette fel, de Magyarország most kikerül ebből a körből, mert a hárompilléres nyugdíjrendszerből visszalép a kétpilléres rendszerbe, mondta Orbán. Ezzel együtt a kormány – a közép-európai szolidaritás okán – továbbra is támogatja a nyugdíjreformok beszámítására vonatkozó törekvést. Szerinte a régi tagországokkal még nem sikerült teljesen megértetni a hárompilléres rendszert, az pedig kifejezetten probléma, hogy ők úgy látják: egy "számukra érthetetlen elszámolási rendszerrel fel akarják puhítani a szigorú deficitpolitikát".

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, sok ígéretet kapott arra nézve, hogy Horvátország csatlakozása, illetve a további bővítés a szerződésmódosítás miatt nem szenved késedelmet. "Harcolunk a horvát tagságért, harcolunk azért, hogy Európa ... további bővítéseket is vállaljon.”

Orbán méltatta az uniós kormányfői értekezlet előtt – csütörtök délelőtt – tartott szociális csúcstalálkozó jelentőségét is. Úgy vélte, hosszabb távon érdemesebb lenne magasabbra értékelni a munkaadók, munkavállalók és uniós vezetők egyeztetésének jelentőségét.

***

Orbán: izgalmasabb lesz a magyar EU-elnökség a vártnál
MTI 2010. október 29., péntek 17:38

Sokkal izgalmasabb lesz Magyarország januárban kezdődő féléves elnöksége az Európai Unió élén, mint korábban gondolni lehetett, mert az eredetileg összeállított témák mellett az asztalra kerültek olyan aktuális kérdések is, mint a tagországok közti gazdasági koordináció, a 2020-ig tartó stratégiai elképzelések vagy egy esetleges kormányközi konferencia a most elhatározott szerződésmódosítás miatt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő pénteki sajtótájékoztatóján. A következő félév rendkívül fontossá nőtte ki magát, így a magyar elnökséget kiemelt figyelem is övezi majd.

Miközben eddig egyszerű bürokratikus felkészülésben kellett gondolkodni, most "világossá vált, hogy kellő nyitottsággal és intellektuális felkészültséggel ... a legfontosabb kérdésekben eredményeket kell elérni". Több témában ugyanis "egymástól széttartó álláspontokat felszínre hozó kérdések" várhatók.

Ő tovább kívánja vinni az eredetileg elhatározott magyar prioritások – köztük például a Duna-stratégia, a vízgazdálkodás, a kulturális sokféleség – képviseletét is.

Szerinte már most biztosra lehet venni, hogy lesznek a magyar elnökségnek jól látható sikerei, például a közép-európai termőföld-moratóriumra vonatkozó kérdéskör és talán tető alá kerül a horvát csatlakozási szerződés is.

Előrelépéseket remél Orbán a keleti partnerség-intézmények terén is, egyebek között a májusi budapesti csúcstalálkozón. Olyan terveket szeretne felállítani, amelyek az eddigi rendszert némileg átalakítják, országspecifikussá teszik. Az érintett hat országnak (Azerbajdzsán, Örményország, Ukrajna, Fehéroroszország, Moldova, Grúzia) ugyanis nem ugyanarra van szüksége.

Mindehhez jól együtt kell működni a jelenlegi belga és a magyart követő lengyel elnökséggel is.

Orbán bejelentette, hogy a magyar elnökség kezdete előtt látogatást tesz mind a 26 tagállam vezetőjénél, a keleti partnerországok vezetőinél, tárgyal az európai parlamenti frakcióvezetőkkel, illetve "minden szereplővel, aki a magyar elnökség alatt valamilyen ügyben befolyással, súllyal bír". A folyamat keretében most találkozott például a luxemburgi miniszterelnökkel és a liberális frakció vezetőjével. Januárban, az elnökség átvétele után ugyancsak egyeztet valamennyi tagország kormányával.

***

Kínába utazik Orbán Viktor
MTI 2010. október 29., péntek 16:29

Orbán Viktor miniszterelnök péntek este háromnapos hivatalos látogatásra Kínába utazik Ven Csia-pao kormányfő meghívására - közölte Szijjártó Péter, a kormányfő szóvivője az MTI-vel.

A magyar miniszterelnök útja során tárgyalást folytat kínai kollégájával, továbbá Sanghajban találkozik a helyi kormányzóval és látogatást tesz a városban rendezett világkiállításon is. Orbán Viktor a rendezvény helyszínén több közép-európai ország pavilonját is felkeresi, majd a világkiállítás záróeseményén beszédet is mond.

A magyar miniszterelnök látogatása idején több kínai nagyvállalat meghívásának is eleget tesz.

Magyarországon több tízezres kínai kolónia él, amely a legnépesebb Közép-Európában.

A magyarországi rendszerváltás után először 2003-ban került sor kormányfői látogatásra, amikor Medgyessy Péter magyar miniszterelnök Pekingbe utazott. Ezt követően Gyurcsány Ferenc kormányfő háromszor is ellátogatott hivatali ideje alatt az ázsiai országba.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!