rss      tw      fb
Keres

És az inkompetens magyar diplomaták?




A magyar kormány politikusai hevesen kritizálják a Budapestre még meg sem érkezett Colleen Bell nagykövetet. Kínos bakiparádéról írnak, szerintük tájékozatlan és tapasztalatlan az amerikai diplomata, érdemben nem tudott válaszolni a meghallgatásán feltett kérdésekre.


Nem fogom mentegetni Bell asszonyt, valóban nincs diplomáciai gyakorlata, és valóban nem tett meggyőző benyomást a meghallgatásán. De a minimális tiszteletet megérdemli! Ő a kijelölt nagykövet; Magyarország barátját és szövetségesét, az Egyesült Államokat képviseli Budapesten.


De vajon milyen kaliberű diplomatát küldött az Orbán-kormány Kaliforniába – morfondírozok magamban. Ki képviseli a magyar kormányt Los Angelesben, ahonnan Bell asszony érkezik?


Kálmán László látja el a főkonzuli tisztet, egy interjúban büszkén meséli, hogy Rákay Philip barátjával csavargott egykoron az Egyesült Államokban. Tavaly meghívták egy panelbeszélgetésre, ott a magyar antiszemitizmusról kérdezgették, az eseményről videó készült. (A videó itt nézhető meg.)


Nem igazán Kálmán úr angol nyelvtudásával van nekem bajom, habár a kiejtése nehezen érthető, és vannak nyelvtani hibái is. De ne legyünk kritikusak! A videó 60-ik perce bizonyítja, hogy Kálmán úr, habár tört angolsággal, de igenis fel tud olvasni egy előre elkészített angol nyelvű szöveget.


Én a néző figyelmét az 50-ik percre szeretném ráirányítani. Itt Kálmán úr azt magyarázza, hogy miért tartózkodott Magyarország, amikor Palesztina UNESCO-tagságáról szavaztak. Csehország támogatta az Egyesült Államok álláspontját, a javaslat ellen szavazott, míg Magyarország tartózkodott.


Kálmán úr arról a „Yellow Brick Road”-ról beszél, amelyet a magyar diplomácia követett. Vagyis arról a Sárga Téglás Útról, amelyen Dorka barátaival, a Madárijesztővel, a Bádog Favágóval, a Gyáva Oroszlánnal és Totó kutyával elindul Smaragdvárosba, Óz, a nagy varázsló palotájába. Kálmán úr feltehetően az Óz, a csodák csodája című klasszikus amerikai filmre céloz, de hasonlata, ebben a kontexusban, érthetetlen. Nem csupán számomra volt az, de a beszélgetés segítőkész moderátora is értetlenül meredt Kálmán úrra, aki zavarában azt motyogta: „Ez a válaszom”.


Kálmán úr magyar nyelvtudása viszont kifogástalan, amit bizonyít az is, hogy egyfajta fasiszta nosztalgiaparádét szervezett. (Az eseményről itt olvashatnak.) Wass Albert emlékét dicsőítette itt, az Egyesült Államokban, ahol Wass Albertet jogerősen elítélt háborús bűnösként tartják számon. Nem meglepő, hogy Kálmán úr a kisujját sem mozdítja a kuruc.info ügyében, pedig bejegyzője éppen Kaliforniában él.


Kálmán főkonzul úr az előbb említett videó végén hangsúlyozza, hogy kormánya „zéró toleranciát” hirdetett meg a fasiszta, rasszista és antiszemita megnyilvánulások ellen. Néhány hónappal később ugyanez a Kálmán úr szervezte a Wass Albertet dicsőítő rendezvényt Las Vegasban. Ez aztán a magyar furfang!


Fideszes politikusok naponta dicsőítenek egykori fasisztákat Budapesten. Ott manapság eltűri ezt a hatalom, sőt, már-már kötelezővé teszi. De az Egyesült Államokban fasiszta provokációnak tartják az ilyesmit, és én megkérdeztem Szapáry György nagykövet úrtól, hogy nem lenne-e időszerű Kálmán úr visszahívása? Válasz nem érkezett, de remélhetőleg, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériuma is nyilatkozik az ügyben, elvégre ők adták ki Kálmán úr diplomáciai akkreditációját.