rss      tw      fb
Keres

Egyetlen a kampányban




Korunkban az információk egyik legfontosabb forrása a televízió. Adódik a kérdés, lehet-e televíziós megjelenés nélkül választást nyerni. Ma Magyarországon a demokratikus ellenzék ezt a küzdelmet folytatja. Itt áll egyetlen lehetőséggel, a nem mindenütt látható ATV csatornával.


Az ATV el nem kötelezettként megfelelő teret igyekszik biztosítani a demokratikus ellenzéknek.


Magam, demokratikus elkötelezettségű, baloldali érzelmű állampolgárként állandó nézője vagyok ennek a csatornának.


A választásokhoz közeledve azonban kezdek elbizonytalanodni ennek az adónak a kampányban betöltött szerepével kapcsolatban.


Az Egyenes beszéd egyik meghívottja a minap az Összefogás egyik vezetője volt. A műsorvezetőt leginkább Simon Gábor 240 millió forintja érdekelte. (Egyetlen szóval nem említette a gáz-offshore 50 milliárdját és szereplőit, a kormánypárt közeli oligarchákat.)


Ugyancsak ezen a héten Bokros Lajos volt a reggeli politikai műsor vendége. A műsorvezető hosszú percekig idézte a hatalom vádjait a volt pénzügyminiszter ellen. Részletes „vádiratot” olvasott fel, mintegy emlékeztetve a nézőket az Összefogást most kívülről támogató politikus „múltbeli bűneire”. Ezek után vajon mi maradt meg Bokros cáfolatából, érveiből?


Az egyik esti politikai riportműsorban a műsorvezető a kormánypárt frakcióvezető helyettesével beszélgetett. A politikus kifejtette, hogy az atomerőmű bővítése egyáltalán nem volna vitatott, ha az ellenzék vezetői tartanák magukat korábbi álláspontjukhoz. A téma itt a levegőben ragadt. A műsorvezető elfelejtette emlékeztetni az egyébként igen jól képzett, fiatal, feltörekvő politikust, hogy a bővítés valószínűleg tényleg nem lenne vitatott kérdés, sőt, egyáltalán nem lenne bővítés most, ha a miniszterelnök tartaná magát az orosz energiakapcsolatainkról korábban kifejtett véleményéhez.


Az ATV kampányszerepével kapcsolatban a leginkább elbizonytalanít a Voks című választási műsor.


Azt gondoltam, hogy ez a műsor lesz az ellensúlya az egyoldalú kormánypárti tájékoztatásnak. Tényeket mutat majd be, elemez, ezáltal segítve a választók racionális döntését. A műsorvezető a csatorna el nem kötelezettségét demonstrálva szép számmal szerepeltet kormánypárti politikusokat és kormányközeli meghívottakat, időt és teret elvéve az ellenzéktől. Személyes fóbiája a volt miniszterelnökkel szemben minden egyes műsorban közvetve vagy közvetlenül előkerül. Élesen és láthatóan szívesen elemzi a demokratikus ellenzék múltbeli „hibáit”, az Összefogás jelenlegi belső ellentmondásait. Legutóbbi műsorában szóvivő kollegáját az Apró villáról faggatta. Kifejtette továbbá, hogy a volt miniszterelnök a felelős a korlátlan hatalom országunkra szabadításáért.


Szót sem ejtett a mai hatalom ellenzékben betöltött szellemi, politikai kútmérgezéséről és a média felelősségéről abban, hogy tömegek váltak a politikai manipuláció foglyaivá, és tömegek hoztak érzelmi döntést a racionális helyett.


Végül a csatorna politikai elemző műsoraiban szereplő politológusok jelentős része a politikai gyakorlatot kizárólag hatalomtechnikai kérdésként elemzi. Kevés szót vesztegetnek arra a kérdésre, hogy mindez hogyan hat az ország valós helyzetére, életére és jövőjére. A műsorszerkesztők pedig ezt elfogadják.


És ez az ATV az egyetlen csatorna, mely teret ad a demokratikus ellenzéknek.