rss      tw      fb
Keres

Tessék megtanulni olvasni!
Szombati hírösszefoglalónkban már leírtam, hogy miféle hanyagságokat és elemi hibákat követett el a magyar sajtó nagy része a két titkosszolgálati jelentésről szóló első beszámolóiban. Nem „a” titkosszolgálati jelentést hozták nyilvánosságra Orbánék az őszödi beszédről, már csak azért sem, mert kettőt hoztak nyilvánosságra. Ráadásul néhány órával a nyilvánosságra hozatal után Bajnai Gordon megírta, hogy ezek részjelentések. Készült egy összefoglaló jelentés is a részjelentések elemzése után, amelyet ő látott, s amelyet lehetne „az” őszödi jelentésnek nevezni. Illene hinni Bajnainak, aki mégiscsak miniszterelnök volt, látott közelről titkosszolgálatot, sőt magát a végső jelentést is látta. Ellentétben az újságírókkal. Egy tisztességes újság ilyenkor korrigál. Elnézést kér az olvasóktól, akikhez beszél, hogy olcsó bombasztikus címek kedvéért vagy újságírói hanyagságból megtévesztette őket.


De ha Bajnai Gordon állítását is hazugságnak tartják – mert Bajnai szerintük nyilván ugyanolyan erkölcs nélküli politikus, aki a polgárok megtévesztéséből él, mint Orbán és Pintér, sőt, Orbán és Pintér az, aki igazat szivárogtat, Bajnai meg csak aljas módon elken –, akkor elég lenne, ha a logikájukat elővennék. Az egyik, a fontosabb jelentésből világos ugyanis, hogy Rózsa-Florest nem az őszödről szóló információk megszerzése kedvéért kezdte el figyelni a titkosszolgálat, Őszöd csak melléktermék volt. Legalább fel kellene hogy merüljön bennük, hogy számos ilyen melléktermék lehet még – túl a korabeli titkosszolgálat célzott vizsgálódásán, amellyel kifejezetten azt akarta kideríteni, ki adta ki az őszödi hangfelvételt. És ha így van, hogy valószínűleg sok, egymásnak is ellentmondó információ gyűlt össze, akkor mégiscsak igazat mondhat Bajnai, hogy ezekből végül, nyilván alapos elemzés után, készült egy összefoglaló jelentés 2009 decemberében. És legalább a kételyt elültethetné a nem botrányújságírásra szakosodott, azaz a szakmáját némi felelősséggel űző kollégákban, hogy hátha az is igaz, amit Bajnai állít, hogy a két részjelentés nyilvánosságra hozásával az összefoglaló jelentés „következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot”. Illene legalább annyira gyanakodni Rózsa-Floresszel meg Pintérrel szemben, amennyire Bajnaiban nem bíznak.


Az meg egyenesen elképesztő, hogy a nyilvánosság tájékoztatására hivatott vagy erre vállalkozó emberek mennyire nem ismerik a szavak jelentését. Vagy nem érdekli őket, csak az érdekli őket, amit ők állítani vagy sugallni akarnak.


A hvg.hu például – már szombaton – ezt a címet adja a cikkének: Bajnai: a kormány manipulálta az őszödi jelentést. Nem, nem ezt mondta Bajnai. Nem „az őszödi jelentést” manipulálta a kormány. Azt közzé sem tette. Amit viszont közzétett, azt nem manipulálta, hanem megcsonkította. Vagy Tarjányi Péter, aki biztonságpolitikai szakértőnek nevezi magát, így ítél: „Viszont ha NEM manipulált a tegnap megjelent titkosszolgálati jelentés, akkor Bajnai Gordon sem mondott igazat a közleményében.” Jaj!


Idézem Bajnai ominózus mondatát: „Miniszterelnökként az ügyben keletkezett jelentéseket ismertem, ezért állíthatom: a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel.” Nem manipulált, azaz meghamisított, hanem megcsonkított szövegnek nevezi Bajnai a két nyilvánosságra hozott dokumentumot. Bajnai pontosan fogalmaz: aki megnézi a közzétett jelentéseket, láthatja, hogy valóban ki vannak takarva azok az információk, amelyek feltehetőleg a „politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket” tartalmazzák. Vagyis meg vannak csonkítva. Manipulálni, Bajnai szerint, az Alkotmányvédelmi Hivatal manipulál, de nem a jelentések meghamisításával, hanem a közzétételükkel: „ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni”. Világos? Gyurcsány ugyanezt írja a Facebookon: „Pintér manipulál, rosszabb esetben hazudik.” És: „Követeljük, hogy amennyiben kiderül, hogy [a végső jelentésben] foglaltak nem egyeznek a mostani manipulatív kiszivárogtatással, akkor Pintér azonnal hagyja el hivatalát.” Nem a korabeli jelentés manipulál, hanem Pintérék manipulálnak.


Egy ennyire olvasásképtelen országban aztán már könnyű dolga van Orbán belügyminisztériumának. „Gyurcsány azt a jelentést minősíti, amelyik az ő hivatali ideje alatt készült el” – ez a BM ellenérve. És hogy egy kis uszítás is legyen benne (ez köztudottan dolga egy minisztériumnak): Gyurcsány ezzel „azt a titkosszolgálati állományt is minősíti, amelyik az ő szolgálati ideje alatt, illetve azóta is hűen szolgálja hazáját”. Nem, nem a jelentéseket minősítette Gyurcsány, és nem a „hazáját hűen szolgáló” titkosszolgálatot. Hanem Orbánt meg Pintért, meg a bábjukat, az alkotmányvédelminek nevezett hivatalt. „A titkosszolgálati jelentéstöredékekkel… Orbán Viktor ismét elkövette a legnagyobb bűnt: az államapparátust a saját önös érdekeiért használja fel” (Krémer Ferenc). Aki tud más okot arra, miért most hozták nyilvánosságra a két jelentést, miért épp ezeket és így hozták nyilvánosságra, nyugodtan vitatkozzon Krémer Ferenccel.


Amúgy meg valóban itt az ideje, hogy Orbán vezényszavára, hat héttel a választás előtt, újra jól megrágjuk az őszödi ügyet (a Népszabadság már vastagon benne jár a rágásban). Mikor, ha nem most? Most biztosan kiderül az igazság. Orbán meg Pintér rá a garancia.