rss      tw      fb
Keres

Hegedűs és a pásztoroló bíróság



Első fokon véget ért Hegedűs Lóránt – a 2013. november 3-i Horthy-szoboravatás miatt indult – ügye az egyházi bíróságon. Emlékszünk, azon az eseményen papként ifj. Hegedűs Lóránt és testvére, Zsuzsanna szolgált, a résztvevők között pedig több jobbikos országgyűlési képviselő is látható volt, többek között a lelkész felesége és Gyöngyösi Márton, aki beszédet is mondott.


A rendezvényt nem várt hazai és nemzetközi tiltakozás követte, így a Magyarországi Református Egyház vezetői sem hallgathattak. Bölcskei Gusztáv, a zsinat lelkészi elnöke a dél-koreai Puszanból írta, hogy „szomorúan és megütközéssel” olvasta a híradásokat. A Dunamelléki Egyházkerület püspöke, Szabó István pedig kiadott egy nyilatkozatot, miszerint: „az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására kértem fel”.


Az eljárás pár döccenővel – néhányan elfogultságra hivatkozva kivonták magukat belőle – megindult. Hegedűs Lóránt személyesen nem vett részt a tárgyalásokon, csak ügyvédeit és 14 oldalas tiltakozását küldte el. Az ítélethirdetésen azonban megjelent családostul, száz-százötven híve társaságában.


A Budapest-Északi Református Egyházmegye eljáró bírósága 2014. március 7-én fél tizenegykor hirdette ki az ítéletét. Megállapították, hogy Hegedűs Lóránt szoborállítása „az evangélium mértéke szerinti tiszta erkölcsbe” ütközik. Bár a bírónő szerint ez súlyos fegyelmi vétség, a csekély büntetés, az írásos megrovás mellett döntöttek, hiszen: „az egyházi bíráskodás pásztorolás”. Utalt arra, hogy Hegedűst most először találták vétkesnek. Ez egyenesen cinikus megállapítás annak fényében, hogy a lelkész körül az első igazi botrány tizenhárom éve, 2001 szeptemberében robbant ki, s azt több másik is követte.


Hegedűs a MIÉP országgyűlési képviselőjeként egy Ébresztő című kerületi lapban a „galíciai jöttmentek” kirekesztésére szólított fel. Emiatt – mentelmi jogának felfüggesztése után – 2002 júniusában a Központi Ügyészség vádat emelt ellene. Első fokon másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, másodfokon viszont, 2003. november 6-án felmentették. Egyidejűleg az egyházon belül is folyt Hegedűs ellen eljárás, amely lényegében eredménytelen maradt.


A bírónő által megtévedt báránynak beállított Hegedűs az utóbbi időben sem tétlenkedett. Tavaly a Zsidó Világkongresszus közgyűlésének első napjára, május 4-ére látványos akciót szervezett. A Magyarországi Református Egyház esperes-gondnoki értekezlete megtiltotta a részvételét ezen a rendezvényen. Nem is vett részt rajta látható módon – állítólag az emelvény mögött állt –, a rendezvényt országgyűlési képviselő felesége vezette le. Bejátszottak viszont egy kis részletet „annak a beszédéből”, aki „ma nem lehet itt”. A hangszórókból ifj. Hegedűs Lóránt hangján elhangzott az a Petőfi-idézet, amellyel Simon Peresznek, Izrael államfőjének üzent: „Foglalod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!”


Az egyházi bíróság szemmel láthatóan nem kívánta elítélni Hegedűs szélsőjobboldali tevékenységét. Bár az ügyészként fellépő Horváth György hivatalvesztést kért ellene, a bíróság nevetségesen enyhe ítéletet hozott. Az írásos megrovás mellett a lelkésznek meg kell térítenie az egyik tanú költségeit is, összesen háromezer forintot.


Hegedűst még a tárgyalóterembe is be akarták kísérni a szimpatizánsai, de arra hivatkozva, hogy a terem kicsi, a bíróság csak néhányukat engedte be. Ők viszont ott összetűztek a média képviselőivel. A perpatvar még a téren is folytatódott, ahol Hegedűs és társai – a Kálvin-szobor elé állva – sajtótájékoztatót tartottak.



A sajtótájékoztató – Népszabadság/Móricz Simon

Hegedűs ügyvédje, Nemes Árpád úgy vélte, a jogtanácsosi beadványhoz képest – amely hivatalvesztést kért – mértéktartó ítélet született.


Gaudi-Nagy Tamás jobbikos országgyűlési képviselő, aki a per során jogi tanácsokkal látta el a lelkészt, elégedetten azt mondta, az ítélet felér egy győzelemmel, a bíróság „nem mert szembe menni a közösség erejével, és ez az erő a kulcsa annak, hogyan foglalhatjuk vissza hazánkat”.


Bár Horváth György jogtanácsos fellebbezést jelentett be – Hegedűs is egyébként –, az egyházi eljárás kimenetele alig lehet kétséges.


– Mindig felmentettek, most is ez lesz a vége – mondta Hegedűs magabiztosan. Elénekelték még a Himnuszt, majd a Székely Himnuszt, és elégedetten távoztak.


A Magyarországi Református Egyház bírósága megint bebizonyította, hogy nem képes, nem hajlandó fellépni az egyre magabiztosabban és nyíltabban akciózó szélsőjobbos egyházi személyek ellen.





Huszár Ágnes nyelvész