rss      tw      fb
Keres

Gondolatkísérlet
Azok, akik valami furcsa perverzió okán, hozzám hasonlóan, rendszeresen nézik-hallgatják a közszolgálati adók hírműsorainak mélyrepülését, valószínűleg nem is azon csodálkoznak igazán, hogy a Nika György–Halász Zsuzsa–Obersovszky Péter–Gulyás István-féle senkik miként lehettek „valakik”, hanem azon, hogy a magukat közszolgálatinak hazudó adók milyen előszeretettel hivatkoznak a mai napig is a BBC szakmai-etikai kódexére!


Szóval tegyünk egy gondolatkísérletet! Előrebocsátom: nem lesz könnyű!


Witney egy hangulatos, egyben teljesen átlagos angol kisváros Oxfordshire megyében. 2001-ben ennek a városnak és körzetének jelöltjeként került be az angol parlamentbe a jelenlegi miniszterelnök, David Cameron. Képzeljük el (mondtam, hogy nem lesz könnyű!), hogy amióta ő a miniszterelnök, azóta Witney polgármestere – nem tudom, ki ő, adjunk neki egy kitalált nevet, legyen mondjuk Lawrence Butcher – kevéssé átlátható módon Anglia legvagyonosabb emberei közé rakétázta magát. Ha ezt sikerült elképzelni, akkor képzeljük el azt is, hogy a BBC egyetlen csatornájánál sincs egyetlen szerkesztő sem, aki úgy gondolná, hogy itt érdemes lenne kapirgálni egy kicsit.


Vagy vegyük Witney egyik büszkeségét, a Witney Wanderers focicsapatát! Ők jelenleg a Witney and District League harmadik osztályában (ez Angliában a 15. osztály) vitézkednek, olyan nagynevű csapatok társaságában, mint a Carterton Rangers vagy a Bampton Town. Próbáljuk elképzelni, hogy gyanús támogatások segítségével a Witney Wanderers villámgyorsan a Premier League csapatai között találja magát, és a BBC – hasonlóan az előző példához – ebben semmi furcsaságot nem talál.


Ha a fentieket nem sikerül elképzelni, akkor vagy az MTV, vagy a BBC készülékében hiba van.