rss      tw      fb
Keres

Aránytévesztés

A Népszabadság tudósítása szerint Schiffer András az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott tiltakozó demonstráción azt mondta, hogy „most olyanok nevezik magukat demokratának, akik lábbal tiporták a szabadságjogokat.”

Kire gondolhatott a szónok? Kik tiporhatták lábbal a szabadságjogokat?

Nyilván az előző kormány nyolcéves működésére gondolt, de nem nevezett meg egyetlen konkrétumot sem. Nyilván azért, mert ilyen nem volt a nyolc év alatt.

Egyetlen olyan esetre, a Fidesz gumicsontjaként működő 2006. október 23-i tüntetéseken történt rendőri túlkapásokra gondolhat, amikor néhány tucat kétségbeesett rendőr a törvényt sértve bántalmazott „békés” tüntetőket.

Schiffer nyilván a Zengőn kirándult, és nem nézte az élő televíziós közvetítéseket, amikor a felfegyverkezett lázadók a parlamentet akarták megostromolni, ahol egyidejűleg száz ország magas rangú állami vezetője ünnepelte az évfordulót.

A küzdelmek az Alkotmány utcában folytak, a garázdák autóbuszt és tankot kötöttek el, néhány száz méterre a Parlamenttől. Hogy mások is belekeveredtek a zavargásokba, annak az a kizárólagos oka, hogy Orbán Viktor (a parlamenti ünnepi ülést negligálva) a szélsőségesek előre bejelentett tüntetésének helyszínétől nem egészen egy kilométerre hirdette meg (azonos időben) a saját nagygyűlését, s az onnan távozókat a rendőrség nem tudta a csőcseléktől elválasztani. Orbán nyilvánvaló célja a helyszín kiválasztásával az volt, hogy a két tábor együtt lépjen fel a kormány ellen. Ez részben sikerült is.

A kormány nyilvánvalóan nem készíttette fel a rendőrséget megfelelően, és a felelősségre vonások sem voltak következetesek.

De ezt az egyetlen jogsértést a június óta folyó, Schiffer pártját is súlyosan érintő, sorozatos alkotmánymódosításokhoz és az alkotmányt súlyosan sértő törvények (most már sorozatos) meghozatalához hasonlítani, durva aránytévesztés. Kérdés, hogy egy ilyen „jogvédő”, akinek ennyire nincs érzéke a nagyságrendekhez, alkalmas-e pártja parlamenti frakciójának vezetésére.

(Bauer Péter)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!