rss      tw      fb
Keres

Balogh László: készen állunk a jelöltek fogadására

MTI 2010. november 5., péntek 18:38

Készen állunk a jelöltek fogadására - mondta Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek pénteken a kuratórium első ülése után, amelyen a négy közmédium leendő vezérigazgató-választásának szabályairól is határoztak a testület tagjai.

A törvény szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatanácsa által jelölt 2-2 személyből az egyiket az első körben kétharmados támogatottsággal kell elfogadnia a közalapítványnak. Arra a kérdésre, hogy körvonalazódik-e már a kétharmados egyetértés a kuratóriumban egy majdani jelölt elfogadásához, Balogh László azt válaszolta: ez addig nem fog kiderülni, amíg nem derül ki, hogy kik a jelöltek.

A több mint négyórás első ülésen a testület elfogadta a közalapítvány szervezeti működési szabályzatát is.

Balogh László elmondta: az országgyűlési határozat szerint a közalapítványnak nyolc napon belül kezdeményeznie kell az írányítása alá tartozó zrt.-k (az MTV Zrt., a Magyar Rádió Zrt., a Duna TV Zrt. és a MTI Zrt.) nonprofittá válását is. Ezért levelet intéztek a négy közmédium vezetőjéhez, hogy járjanak el ez ügyben a cégbíróságnál.

Mivel át kell venni a megszűnt közalapítványok vagyonát, át kell tekinteni azok vagyoni struktúráját - részletezte az elnök a közalapítvány előtt álló feladatokat.

Az alapító okirat szerint a közalapítvány székhelye a Bródy Sándor utca 5-7. alatt van, vagyis a Magyar Rádió székházában, viszont üléseiket a MTV Kunigunda utcai, óbudai telephelyén tartják. Az MTI azon kérdésére, hogy a jövőben hol fog ülésezni a testület, Balogh László azt mondta: a Kunigunda utca átmeneti állapot. Az ülések helyszínénél szerinte sokkal fontosabb például annak biztosítása, hogy a Műsorszolgáltatási Alaptól az új közalapítványon keresztül megérkezhessen a médiumok működéséhez szükséges átutalás a közmédiumokhoz.

A Közszolgálati Közalapítvány elnöke és tagjai pénteken tettek esküt a parlamentben Jakab István az Országgyűlés fideszes alelnöke előtt. A kinevezésről szóló okmányt a Fidesz delegáltjaiként Bencze Izabella, László Miklós és Varga Szilvia, a Jobbik delegáltjaként Silhavy Máté, az LMP delegáltjaként Németh Vladimir, az MSZP delegáltjaként Kránitz László, valamint a médiatanács jelöltjeiként Ilosvai Gábor és Balogh László, a négy közszolgálati médiumot felügyelő közalapítvány elnöke írták alá.

Az Országgyűlés október 11-én választotta meg a nyolctagú testület hat tagját. További egy tagot, illetve az elnököt a médiatanács delegálta.

A Közszolgálati Közalapítvány felállítását határozati javaslat formájában kezdeményezte az Országgyűlés szeptember 13-án. E határozat alapján szűnt meg a Magyar Televízió Közalapítvány, a Magyar Rádió Közalapítvány, a Hungária Televízió Közalapítvány és a Magyar Távirati Irodát felügyelő Tulajdonosi Tanácsadó Testület. A megszűnt testületek feladatát és vagyonát az új közalapítvány veszi át.