rss      tw      fb
Keres

Balog: Kanada hajlandó bűnüldözési együttműködéssel kezelni a bevándorlási problémát

MTI 2010. november 7., vasárnap 22:10

Kanada növekvő nyitottságot mutat azzal a magyar állásponttal kapcsolatban, amely nem a vízumkényszer visszaállításában, hanem a két ország hatóságainak szoros együttműködésében látja a Magyarországról érkező bevándorlási hullám megoldását - jelentette ki vasárnap Vancouverből telefonon az MTI-nek Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

"A magyar és a kanadai rendőrség információinak összekapcsolásával hatékonyabban tudunk majd fellépni azok ellen, akik kihasználják az emberek hiszékenységét és nyomorúságát, s megpróbálnak visszaélni a nagyvonalú kanadai menekültügyi és szociális rendszerrel" - mondta az államtitkár.

A kanadai hatóságok ebben az évben az elsősorban cigány származású magyar állampolgárok által benyújtott 1600 menekültkérelem közül mindössze hármat fogadtak el.

A bevándorlási hullám azután indult el, hogy Kanada 2008-ban megszüntette Magyarországgal szemben a vízumkényszert. Az áradat, amely havi 200-300 fővel érte el csúcspontját, Balog Zoltán szerint a jelenlegi havi 100-150 kísérletezővel csökkenő tendenciát mutat.

Balog Zoltán kanadai látogatása során találkozott Neil Yeatesszel, a kanadai állampolgársági, bevándorlásügyi és multikulturális tárca helyettes vezetőjével, majd Tom Scrimgerrel, a Kanadai Örökség Minisztérium második emberével.

Balog Zoltán rámutatott, hogy az utóbbi minisztérium történelmiként tartja számon az 1956-os magyar menekülteknek az ország fejlődéséhez való hozzájárulását.

"Most azon dolgozunk, hogy a jó hírünk megmaradjon, mert a Magyarországról származó bevándorlási boom kezdi elhomályosítani a pozitív képet" - nyilatkozta az államtitkár, hozzátéve, hogy egyik félnek sem érdeke, hogy Magyarországról érkezett, úgynevezett menekültek negatív híreket generáljanak. Mindkét félnek érdeke ugyanakkor, hogy a bűncselekmények szervezői elnyerjék büntetésüket.

Balog Zoltán október 30-án kezdődött kanadai látogatásán Torontóban, Ottawában, Calgaryban és Vancouverben összesen hat alkalommal találkozott a helyi magyarság képviselőivel.

"Nagyon sokan készülnek rá, hogy január elsejétől éljenek a kettős állampolgárság most megnyílt történelmi lehetőségével, és benyújtsák állampolgársági kérelmüket" - jelentette ki az államtitkár. Közölte, hogy a jövő év elejétől egy állampolgársági ügyek kezelésére szakosodott diplomatával nő az ottawai magyar nagykövetség létszáma.