rss      tw      fb
Keres

Prőhle Gergely helyreteszi Obamát!
Prőhle Gergely külügyi helyettes államtitkár azt mondja, hogy Obama elnök kétes hírű politikusokat hív meg a Fehér Házba. Nem vicc! Ezt olvasom a Népszabadságban, ahol a nagyszerű Inotai Edit kérdezte a politikust egy kerekasztalbeszélgetésen a magyar-amerikai kapcsolatokról.


Prőhle szerint, az Egyesült Államok európai tekintélye „megroggyant”. Hm.


Szerinte a Németország és az Egyesült Államok közötti lehallgatási problémák jelentősebbek, mint az amerikai kritika a magyar jogállamiságról vagy antiszemitizmusról. Tényleg?


Mi köze van a német lehallgatásoknak a magyar antiszemitizmushoz? – morfondírozok magamban. Például itt van Prőhle úr kollégája, Németh Zsolt külügyi államtitkár. Ő Csepelen a zsidógyilkosságokban résztvevő Wass Albert szobrát avatta fel, s ez az amerikaiknak nem tetszik, mert Wass jogerősen elítélt háborús bűnös. Ez az amerikai Igazságügyi Minisztérium hivatalos véleménye! Viszont Németh Zsolt úr szerint azért hurcolták meg Wasst, mert „azonosult az erdélyi magyarság helyzetével.”(!?) Ezt mondta, és ma is államtitkár az Orbán-kormányban!


Aztán Orbán Viktor és Obama elnök soha létre nem jött találkozójának ügye is szóba került a kerekasztal-beszélgetésen; mint tudjuk, Obama nem hajlandó találkozni az autoriter Orbánnal.


Prőhle úr ekkor nekitámadt az Egyesült Államok elnökének. „De ugye nem kell sorolni azokat a kétes hírű politikusokat, akik ’szalonképesnek’ bizonyultak? Az ovális irodában azért mégsem az úr színe elé járulunk.”


Prőhle úr úgy véli, hogy Obama kétes alakokat hív meg a Fehér Házba. Igen, ezt a magyar diplomácia egyik vezetője nyilatkozza. Irracionálisan vádaskodik, dühös, mert Orbán Viktor nem kap meghívást az amerikai elnökhöz. Izgatottan olvasom tovább, talán megtudom a kétes haverok nevét is. De nem, Prőhle úr nem árulja el hogy kik a gyanúsítottak, elvégre nem köthet mindent a jenkik orrára a magyar külügyér.


Prőhle úr kifakadását lehet persze egy momentán megzavarodott, valamilyen érthetetlen okból államtitkári rangot kapott magyar politikus handabandázásának is tekinteni, de én azt próbálom megérteni, mi a ráció abban, hogy nekitámad Obamának. Milyen hasznot remél a magyar diplomácia abból, hogy Obama vendégeit nyilvánosan kétes alakoknak nevezi? Érti ezt valaki?


Mert én még nem hallottam, hogy amerikai politikus azt nyilatkozta volna, hogy kétes hírű vendégeket fogad Orbán Viktor az Országházban. Amerikában páros lábbal rúgnák ki a vádaskodót, de úgy tűnik, Magyarországon más a helyzet.


A dolog pikantériája, hogy Prőhle úr nemrég Amerikában, Los Angelesben járt. Ott a Március 15-i ünnepségen vett részt a Magyar Házban. Én azt javasoltam Pereházy Miklós úrnak, aki a Ház vezetője, hogy ne engedje Prőhle urat beszélni, elvégre ő az Iráni Iszlám Forradalmat melegen üdvözlő Orbán-kormányt képviseli. Beszédére mégis sor került, de kevesen jelentek meg az „eseményen”.


Prőhle úr Amerikában nem beszélt arról, hogy „megroggyant” az Egyesült Államok tekintélye, arról sem szólt, hogy kétes hírű politikusok vendégeskednek a Fehér Házban, és Obamát sem hasonlította az Úristenhez. Los Angelesben udvariasan, magyarul beszélve (!), arra biztatta amerikai közönségét, hogy támogassa kormánya erőfeszítéseit.


Kettősbeszéd? Primitív handabandázás? Nem tudom. De nagyon furdal a kíváncsiság.


Kedves Prőhle úr! Árulja már el, hogy kik azok a kétes alakok, akik Obamával lófrálnak a Fehér Házban!