rss      tw      fb
Keres

Minden, ami Orbán
Ha valaki nem vette volna észre, mindösszesen 50 (ötven) ember volt kíváncsi a „Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia” névre elkeresztelt felcsúti csapat pénteki, még Székesfehérváron játszott meccsére a P(écsi)MFC ellen.


Amióta felnőtt életet élek, soha ilyesmi nem esett meg az NB1-ben, hacsak nem zártkapus volt a meccs. Úgy értem: ekkora szégyen. A kispesti Puskás Ferenc alighanem forog a sírjában, hogy azok a tolvajok, akik a nevét Orbán szülőfalujába vitték (Farkasházy: már készül az új születési anyakönyv, miszerint Öcsi vagy a Sváb, ahogy még Grosicsék is emlegetik, Felcsúton született), képesek félszáz lézengő előtt olyan mezben kimenni a pályára, amelyen az ő neve díszeleg. Élete egyik legnagyobb meccsén, a skóciai Glasgowban, ahol a Real Madrid az ő négy góljával verte az Eintracht Frankfurtot és nyerte meg a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, 140 ezren nézték a mutatványait. Igaz, azok nem magyarok voltak.


A „Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia” (PFLA) alapítója maga Orbán. Az ő hívei/kitartottjai/pártfogoltjai gründolták össze a háza mellé azt a közel 4 milliárd forintot, amibe a húsvét hétfőjén felavatandó „Pancho Aréna” került. Érdekelne, hogy egy ilyen ötvenes nézőszámmal a Makovecz Imre által megálmodott antifunkcionális építészeti szörny mikor fogja behozni az árát. Bár. Be kéne hoznia? Miért is? „Holnaptól” ott játssza a mérkőzéseit a szebb napokat látott – bár épp bajnoki esélyeitől búcsúzó – Videoton, amelynek tulajdonosa, Garancsi István csak visszacsöpögtet valamennyit abból az ötvenmilliárdból, amit Orbánék jóvoltából egy trükkös földgázüzletből „lenyúltak”. Nem?


Egyszóval a „Pancho Aréna” – spanyol nyelvterületen kívül nincs még egy olyan állat, aki egy idegen ember spanyol becenevét adományozná egy hazai stadionnak – él és élni fog, s nem lesz érdekes, miből. Lesz „forrás”. („Addig jó, míg Kádár él” – tartotta hajdanán a mondás.)


Az érdekes viszont nem az, hogy az ékszerdobozként ünnepelt, ismétlem, építészeti szörny (a 4-es metró két állomásának ifjú magyar tervezői bebizonyították, hogy igenis van magyar, sőt nemzetközileg elismert, kitüntetett építészet Makovecz tornyain, szélkakasain, unalomig ismert tetőkompozícióin, organikusnak álcázott borzalmain túl is) húsvét hétfőn ünnepélyes fölavatásban részesül, hanem az, hogy a PFLA egy Patyomkin-teremtény. NB1-es csapatában nem kinevelt „akadémikusok”, hanem kiöregedett klubidegen éljátékosok és hatodrangú külföldi importok játszanak. Jellemző a nevelés hatékonyságára, hogy abban a kiváló U–18-as magyar válogatottban, illetve annak a keretében, amely Gibraltárral szemben (röhögés, nem tapsra) „kiharcolt” a minap egy 2–2-es döntetlent, írd és mondd, mindösszesen 2 (kettő) Orbán-akadémikus szerepelt. Úgyhogy az egész PFLA a maga ötcsillagos létesítményeivel, szolgáltatásaival egy hatalmas szarhalom, amelynek a produktuma épp annyi, mint amennyit a fehérvári meccsen a lábával szavazó közönség felmutatott.Orbán háza a stadion tövében – vagy a stadion Orbán háza tövében – hvg.hu/Stiller Ákos

De lehet, hogy tévedek. A magyar sportújságírás kiemelkedő szélhámosa, az Orbán–Mészáros–Garancsi-trió által fizetett Szöllősi György, aki nem is olyan régen képes volt már jó előre Gyurcsány nyakába varrni a tavalyi amszterdami 1–8-at is (igen, ez nem tréfa), bejelentette, hogy a „Pancho Aréna” avatásával a magyar labdarúgásban is kezdetét vette a rendszerváltozás. Pirosbetűs nap, pirosbetűs ünnep. Az! Pláne, ha mint hírlik, Schmitt Pál mond avató beszédet. Ha őt kérték fel valóban, akkor itt a miniszterelnök pontosan úgy jelenik meg, ahogyan Magyar Bálint leírta őt az ATV-ben: neki tökmindegy, hogy valaki MSZMP-csúcsfunkci, rendszerkegyelt volt, vagy egykori politikai rivális, csaló, hamisító, ha egyszer őmellé állt, ha neki tett szolgálatot, ha hű maradt hozzá, akkor AZÉRT IS megmutatja, hogy aki az ÖVÉ, annak nem hogy feloldozás, kitüntetés jár. Örökkön örökké. A mai Magyarországon, a Fidesz barikáival a háttérben megengedhet magának mindent. Szembeköpi akár a polgári közízlést is. Akár napszámban. Ebben a felcsúti stadionban minden benne van, ami Orbán. Elejétől végig.

A szerk. megj.: Nézzék meg a hvg.hu fotógalériáját, Stiller Ákos felvételeit a felcsúti stadionról.