rss      tw      fb
Keres

Ha én kormány lennék 44.
Ha én kormány lennék, és többször is meggyűlne a bajom egy szóval, rendelettel kitiltanám a szótárból. Még indokolni sem kellene, mert a szó – plágium – amúgy sem magyar eredetű, lehetne hát hivatkozni az idegenszívűségére.


Különösen bosszantó lenne, ha mindig olyan esetekben bukkanna föl ez a szó, amikor nagyon akarnék valamit, és még saját értelmiségemet is semmibe véve, ráerőszakolnám az akaratomat az országra. Nem mintha megbánnám! Ha lebukna, Schmitt Pált is megsimogatnám néha, együtt avatnánk stadiont, szotyiznánk, még életműdíjat is adnék neki – hadd lássa mindenki, mire számíthat egy hű szolga.


Már-már el is felejtené mindenki ezt a kínos intermezzót, amikor egy „szeletommy” nevet használó újságíró észrevenné és megírná a Gépnarancsban, hogy a mostanában nagy vitát kiváltó megszállási vagy elszállásolási műszoboremlék vagy mifene, ugyanolyan plágium, mint Schmitt doktorija. Kínos lenne, ha kiderülne, hogy a bibliai alakra rátámadó nagyszárnyú lényt, ezt a szoborilag merész statikai ötletet már korábban kitalálta egy Varga Imre nevű komenista. Ezt a Vargát a többször bukott baloldal magas fokú szakértelmére hivatkozva akarja bent tartani a magyar művészettörténeti kánonban, holott több szobrát is le kellett már bontani, mert kimerítette a kommunizmus bűnei tényállást. Ráadásul fondorlatos módon már jó előre ellopta udvari szobrászom tanítványától ezt a nagyszárnyú izét. Ez az igazi plágium!


Igen, ez az igazi plágium. Talán mégsem kellene a szót kitiltani a szótárból, csak a jelentését kellene megváltoztatni, és beépíteni a büntetőtörvénykönyvbe. Ezentúl bármelyik hívem, legyen az elnök, balett-táncos vagy kőfaragó, nyugodtan meríthetne megírt, eltáncolt, kifaragott művekből annyit, amennyit akar. Ha a szenzációéhes karvalysajtó kiderítené, hogy ezt már valaki korábban megírta, eltáncolta vagy kifaragta, akkor az eredeti szerzőt visszamenőleges plágium vétségében marasztalnák el. Ebben a visszamenőlegességben amúgy is nagy gyakorlatom van. Elmenne a sajtó kedve a tényfeltárástól, ha látná, hogy a tények visszafelé sülnek el.