rss      tw      fb
Keres

A homályos átjáró
Amióta megint divatossá vált a szecesszió művészete, számos budapesti épület került be a stílust bemutató elegáns képzőművészeti albumokba. Művészettörténészek vezetnek városnézéseket, amelyeken meg lehet csodálni az épületek belsejét is, a finom növényi ornamentikával kidolgozott ajtókilincseket és mennyezeti díszítéseket, a színpompás üvegablakokat.


Büszkék lehetünk a szecessziós épületekre, állapotukra jóval kevésbé. A Zeneakadémia a szerencsés kivétel, amelyet csaknem kizárólag EU-s támogatásból sikerült méltó módon helyreállítani. (Átadó beszédében Orbán persze ezt is megpróbálta a fideszes kormányzat kiemelkedő sikereként feltüntetni.) A Világörökséghez tartozó Andrássy úton viszont évek óta kétségbeejtő állapotban áll a Dreschler-palota, a fiatal Lechner Ödön és Pártos Gyula alkotása.


Egyik személyes kedvencem, a Párizsi Udvar már jó ideje nem is látható. A Ferenciek tere 10. szám alatti volt Brudern-ház földszinti részén található átjáró egyedüliként képviseli Magyarországon azt a passzázs-típusú áruházat, amely Párizsból terjedt el szerte a világon. Schmahl Henrik az öntöttvas oszlopokkal, a vasbeton és az üveg felhasználásával újszerű látványvilágot teremtett az épületben, amelyet Róth Miksa üvegmunkái és a Zsolnay-gyár porcelánjai tettek a maga nemében tökéletessé.Forrás: flickr

Most pedig itt a hír, hogy az V. kerületi önkormányzat eladta ezt az egyedülálló műemléket. Az önkormányzat zárt ülésen úgy döntött, hogy 2,1 milliárd forintért átadja a Párizsi Udvar tulajdonjogát a homályos hátterű Parizs Property Kft. offshore cégnek.


Rogán Antal V. kerületi polgármesternek ügyes keze van az ingatlanokhoz – már csak a saját, folyamatosan szaporodó és növekedő lakásait és házai alapján is. A belváros történetébe azonban hérosztratoszi tetteivel írta be a nevét. Soha nem látott mértékű adósságokba kergette az önkormányzatot, most pedig egy homályos ügyletben elidegeníti az épített örökség egyik legértékesebb darabját.


Az eladás már azért sem ésszerű, mert ha helyrehozták volna ezt a páratlan százéves műemléket, világcégek béreltek volna üzlethelyiségeket a Ferenciek teréről nyíló passzázsban. Kivilágosodhatott és régi fényében ragyoghatott volna az utolsó békeévek építészeti gyöngyszeme.

A szerk. megj.: A korábbi két hír
– 2010. december 8.: Eladás előtt a déli Klotild-palota
– 2012. március 6. : Gazdát cserélt az SCD fővárosi ingatlanvagyona. „Az SCD csoportba tartozó Fortis Private Equity értékesítette Budapest második és ötödik kerületében lévő ingatlanait Nobilis Kristóf egyik cégének, a vételár üzleti titok, a vevő nem kívánja kommunikálni a vásárló cég nevét – közölte az eladó az MTI-vel.”