rss      tw      fb
Keres

Felfedezték a Tejútrendszer első extragalaktikus exobolygóját

November 18-án az Egyesült Államokban hozták nyilvánosságra, hogy európai csillagászok felfedezték az első olyan exobolygót (Naprendszeren kívüli bolygót), amely nem a saját galaxisunkban született. A bolygó egy távoli haldokló csillag körül kering, s a keresztségben a HIP 13044 b nevet kapta.


A másik galaxisból érkezett exobolygó (jobbra) és a napja (balra)
Fantáziakép – ESO/L. Calçada

A bolygó tömege másfélszerese a Naprendszer legnagyobb bolygója, a Jupiter tömegének, s a HIP 13044 jelű nap körül kering, amely a Földtől 2200 fényévre található (egy fényév 9460 milliárd kilométer), a déli égbolt Fornax (Kemence) csillagképében. A csillag eredetileg egy olyan törpegalaxishoz tartozó csillagrendszer része volt, amelyet a Tejút 6–9 milliárd évvel ezelőtt kebelezett be (galaktikus kannibalizmus). Úgy tűnik, a bolygó túlélte csillagának vörös óriás állapotát, így lehetővé teszi, hogy fájdalmas pillantást vessünk arra a lehetséges sorsra, amely a távoli jövőben (kb. négy és félmilliárd év múlva) a Naprendszerre is várhat.

A bolygó a saját napjához közel kering, így nagyon meleg. Keringési pályájának legközelebbi pontján a Föld–Nap-távolság tizedére van saját napjától. Keringési ideje 16,2 nap.


Fantáziakép a most felfedezett exobolygóról és napjáról
ESO/L. Calçada

A felfedezés azért rendkívül izgalmas, mert a csillagászok először észleltek bolygórendszert egy extragalaktikus eredetű áramlásban”*, mondta a csütörtöki telekonferencián Rainer Clement, a heidelbergi Max-Planck-Institut für Astronomie csillagásza, aki részese volt a felfedezésnek. „A nagy távolságok miatt, amelyek más galaxisoktól elválasztanak bennünket, eddig nem tudtunk megfigyelni extragalaktikus exobolygókat. Most a kozmikus fúziónak köszönhetően, amely a Tejút és a törpegalaxis közt végbement, a műszereink látóterébe került egy ilyen bolygó.”

A megfigyelést a chilei La Sillában, 2400 méteres magasságban található Déli Európai Obszervatóriumban végezték.


Mélyég-felvétel az exobolygó környezetéről.
A HIP 13044 halvány csillag, pontosan a kép közepén.
A HIP 13044 b túl halvány ahhoz, hogy észlelhető legyen a képen.


m.zs.                 Forrás: Le Monde, Science

* „Helmi-áramlásban, amely kiterjedt csillagcsoport a Tejútrendszer külső, halonak nevezett régiójában. Tagjai egymáshoz hasonló összetételű égitestek, és hasonló pályán is mozognak - egy hatalmas csillagramlást alkotva. A modellek alapján 6-9 milliárd évvel ezelőtt a Tejútrendszerbe zuhant, és itt fokozatosan szétoszlott kísérőlagaxis maradványa a csillagáramlás. Eszerint a most azonosított csillag és bolygója is egy másik galaxisból érkezett”, írja az Origo.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!