rss      tw      fb
Keres

Miért igazságtalan Matolcsy nyugdíjterve?Ezen sorok írója már régóta azon a véleményen van, hogy a magyar magánnyugdíjrendszer jelenleg egy kockázatos pénznyelő, azonnali változtatásra van szükség. De a Matolcsy György miniszter által bejelentett megoldás, első olvasásban, rendkívül igazságtalannak tűnik. Lényegében mindenkit rákényszerít arra, hogy átlépjen az állami rendszerbe, és ezt teszi úgy, hogy megjutalmazza azokat a szerencsés tagokat, akik jól teljesítő alapokban tartották a pénzüket, és ugyancsak jutalmazza a rosszul teljesítő pénztárakat. Ugyanakkor megbünteti a jól teljesítő pénztárakat, valamint azokat, akiknek soha nem volt lehetőségük részt venni a magánnyugdíjrendszerben. Talán ők húzzák a legrövidebbet. Teljes a kontraszelekció!

Ugyanis a terv szerint akinek nyeresége volt a rendszerben, az a befizetéseinek inflációval növelt értékén felüli összeget felveheti készpénzben vagy egy önkéntes magánnyugdíjpénztárba viheti tovább. Vagyis éppen a jól teljesítő magánpénztárakból érdemes azonnal kilépni, hiszen itt a teljes állami nyugdíj mellett még azonnali készpénzt is kap a tag. Magyarul, büntetik a jól teljesítő pénztárakat.

Akinek eddig vesztesége volt, annak inflációval növelve kiegészítik a számláját. Vagyis akármilyen silányul is teljesített a pénztár, nemhogy nem esik bántódása, de a magyar adófizetők gálánsan kiegészítik az elvesztett összegeket. Ez elképesztő! Nemcsak a veszteséges tagok kapnak így ajándékot, de az Orbán-kormány amnesztiát ad a gyengén teljesítő nyugdíjpénztárak milliárdos vezetőinek is, pontosan azoknak, akiket néhány napja még felelőtlen hazardírozóknak nevezett.

Nyilvánvalóan a magánnyugdíjpénztári tagok számára egyetlen lehetőség maradt, át kell lépniük az állami rendszerbe. Talán csak azoknak érdemes maradni, akik szakértelemmel, aktívan menedzselik portfolióikat, bíznak a szerencséjükben, és nem kívánnak dolgozni. Kérdés persze, hogy marad-e működőképes magánnyugdíjpénztár? Az igazi nyertesek a gyengén teljesítő magánpénztárak vezetői, őket segíti ki legjobban a Matolcsy-terv.

Senki nem tudja azt sem, hogy mekkora jövőbeni kötelezettséget vállal ezzel a kormány, vagyis a magyar adófizető. Ugyanis csak most kezdik vizsgálni, hogy megvan-e a 18 magánnyugdíjpénztár vagyona. Jó lett volna ezt fordítva csinálni. Először megállapítani, hogy mennyi pénz van a kasszában, és utána kötelezettséget vállalni.

A pénzügyi szakma sokat fog vitatkozni Matolcsy javaslatán, majd amikor a részletek is kiderülnek, mert mint tudjuk, az ördög a részletekben van. Nekem úgy tűnik, hogy a nyugdíjpénztárak esetében az ország jobban járt volna, ha Matolcsy miniszter követte volna azt a Gyurcsány-kormány által alkalmazott megoldást, amellyel 2008-ban egy lépésben felfüggesztette az ingatlanalapok működését. A nyugdíjpénztárakkal is ugyanezt kellett volna tenni.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!