rss      tw      fb
Keres

Rózsa-ügy: A Che Guevarát elfogó bolíviai tisztet is meggyanúsították

MTI 2010. március 19., péntek 20:19

Vallomástételre szólította fel a Rózsa-ügyben a bolíviai ügyészség azt a katonatisztet, aki 1967-ben foglyul ejtette Che Guevarát, a legendás gerillavezért - jelentette pénteken a helyi média.

Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornokot azzal gyanúsítják, hogy rejtjelezett üzeneteket váltott a bolíviai Santa Cruzban tavaly áprilisban agyonlőtt Rózsa Flores Eduardóval, aki a hatóságok szerint terrorista volt, és szakadár üzleti körök megbízásából félkatonai milíciát akart szervezni a kormányhatalommal szemben.

- Prado úrnak meg kell magyaráznia, hogy miért váltott katonai kódokkal titkosított elektronikus üzeneteket Rózsával - jelentette ki a nyomozást irányító Marcelo Soza államügyész a La Paz-i Erbol rádió szerint. Az ügyész szerint a két férfi a "Sucupira", illetve a "camba tres" álneveket használta az üzenetváltáskor.

Az El Universal című lap szerint a tábornok közölte, hogy nem megy el a fővárosba vallomást tenni, de hajlandó elmondani az igazát az események helyszínén, Santa Cruz városban, ahol Rózsa Floresszel és társaival végeztek a rendőrség kommandósai, és ahol ő maga is lakik. Prado annyit elárult, hogy a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores újságíróként megkereste. (Az interjú olvasható az interneten - a szerk.)

Gary Prado a hadsereg századosa volt 1967-ben. Ő vezette azt a járőrt, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta az argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát, aki egy kis csoport élén forradalmat akart kirobbantani Bolíviában, de rosszul mérte fel a társadalmi-politikai helyzetet, és emiatt kudarcot vallott. Guevarát még az őserdőben kivégezték. Prado tagadta, hogy ehhez neki köze lett volna. A tiszt később a baloldal felé fordult, és egy balközép párt tagja lett. Országát nagykövetként is szolgálta.

Rózsa Florest, az erdélyi Szovátáról származó, román állampolgár Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert 2009. április 16-án lőtte agyon egy rendőrségi kommandó egy Santa Cruz-i szállodában. Az akció során őrizetbe vették a szintén szovátai, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt, valamint a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadicot. Mindketten jelenleg is vizsgálati fogságban vannak.

Az ügy azóta erősen átpolitizálódott, és az ellenzék azzal vádolja a baloldali kormányt, hogy eszközként használja a jobboldali ellenfeleivel való leszámoláshoz.