rss      tw      fb
Keres

Bolgár György interjúi a Galamusban - 2010. március 18.

Interjú Bauer Tamással, a Magyar Demokratikus Charta szóvivőjével


Bolgár György
: - Megkértétek Gyurcsány Ferencet, hogy tartson értékelőt az elmúlt évekről. Ő igent mondott, holnap meg is tartja, de az ügy érdekes fejleménye, hogy a napokban kiderült, kicsi az a csarnok, ahová a beszédet, illetve ezt a rendezvényt terveztétek, ezért átviszitek a SYMA Csarnokba. Ilyen sokan jelentkeztek?

Bauer Tamás: - Ez történt, igen. Mi részben postán, részben e-mailben küldtük szét a meghívókat a Magyar Demokratikus Charta aláíróinak, és kértünk visszajelzést. Kiderült, hogy olyan nagy a jelentkezés, hogy muszáj egy nagyobb helyiséget, nagyobb termet találni, hogy ne legyen botrány, amikor be kell jutniuk az embereknek.

- Minek tulajdonítod, minek tulajdonítjátok, hogy ekkora az érdeklődés Gyurcsány iránt? Hiszen nem ő a miniszterelnök-jelölt, és láthatóan nem ő az MSZP fő kampányarca, és ez rendben is van így, hiszen ő egy volt miniszterelnök.

- Én annak tulajdonítom, hogy volt miniszterelnök és, hogy a magyar választók egy része, ma nyilvánvalóan kisebbsége, fontosnak tartja az ő személyét, az ő tevékenységét és kíváncsi arra, hogy mit fog mondani.

- Nem tudjátok előre, hogy mit fog mondani? Annyi alkalma volt az elmúlt években, hogy elmondja, amit akar.

- Ma sem tudjuk, én most sem tudom, hogy ő holnap mit fog mondani. Honnan is tudnánk? Ő tudja, hogy holnap mit fog mondani. Sok alkalma volt arra, hogy a mindenkori helyzetről beszéljen az elmúlt hat évben, de arra még nem volt alkalma, hogy közel egy évvel a lemondása után beszéljen arról, hogyan látja ma mindazt, amit csinált, meg amit nem csinált, és hogyan látja a mai helyzetet. Erről az elmúlt hetekben csak nagyon szűk körben beszélt. Most valamivel szélesebb körben fog tudni beszélni róla.

- A valamivel szűkebb körű megnyilatkozásai is egyrészt nagy figyelmet keltettek, másrészt láthatóan rossz hangulatot váltottak ki párttársai, politikustársai körében. Találgatták, hogy miért mozgolódik Gyurcsány, mit akar. Magát akarja megmutatni, esetleg le akarja nyomni Mesterházy Attilát?

- Én nem vagyok a szocialista párt tagja. Egy másik pártnak voltam korábban 18 évig a tagja.

- Nem szégyen az, SZDSZ-nek hívták.

- Igen, az SZDSZ-nek. Tehát azt, hogy odabent mi van, azt én is csak a televízióból tudom. Viszont azt hiszem, tegnap vagy tegnapelőtt a televízióban Szanyi Tibort hallottam, akit erről kérdeztek a Ma reggel című műsorban, és ő azt mondta, teljesen természetes, hogy Gyurcsány is elmondja a véleményét.

- Én is megkérdeztem Mesterházy Attilát, és ő is ezt mondta. Nem is mondhat senki mást, de ettől még lehetnek ellenérzések.

- De ezt mondják, a többit pedig bízzuk rájuk.

- Gyurcsány a Fidesz részéről ennek a kampányna, mindenképpen célpontja volt a legutóbbi pillanatokig, és még valószínűleg lesz is, főleg amiatt, hogy holnap megszólal. Nem rossz vajon, hogy a célpont megint megmutatja magát?

- Én utoljára azt hallottam, minden fideszes politikustól, hogy majd április 11-én vagy 25-én véget ér a Gyurcsány-korszak. Vagyis ő, ha meg se mukkan, akkor is célpont. Ezen akkor sem lehet változtatni, ha ő hallgat. Viszont azok, akiknek az ő álláspontja fontos, azok nem tudják, hogy ma mit gondol. Azt gondolom, hogy a fideszes szavazókat nem fogja megrendíteni az, amit Gyurcsánytól hallanak, mert nekik most is nagyon rossz a véleményük róla és a politikájáról. De Magyarországon a választók mintegy fele, vagy több mint a fele, nem fideszes szavazó, és köztük nyilván sokan vannak, akiket érdekel, hogy mit mond Gyurcsány Ferenc.

- Igen, ez biztos így van. Téged, aki nem vagy MSZP-s, ellenben SZDSZ-es voltál, miért érdekel, mit mond? Hiszen gondolom, fejből is el tudnád mondani azt az öt vagy tíz dolgot, amit valószínűleg mondani fog, bár Te sem tudod pontosan, hogy mire fogja helyezni a hangsúlyt.

- Mindig érdekelt, most is érdekel. Akármi történt is az elmúlt időszakban, ő a magyar politikának, a magyar demokratikus politikának fontos alakja. Ezért természetes, hogy engem is érdekel, ő hogyan látja a dolgokat. Hogyan látja azt, hogy mi történt jól, mi történt rosszul ebben az elmúlt nyolc évben. Kövér László nyolc sötét évnek nevezi ezt az időszakot, és ezzel nem áll egyedül. Kialakult a magyar politikai közvéleményben, és nemcsak a Fideszben, egy olyan kép, hogy ezt a nyolc évet ezt szégyellni kell úgy, ahogy van, hogy ez egy elhibázott, elrontott, katasztrofális nyolc év volt. Elvesztegette Magyarország ezt a nyolc évet. Biztos, hogy sok minden történt, ami érthetővé tesz ilyen véleményeket is, de nagyon sok minden történt, ami ezzel ellentétes. Tehát sok dolog történt, ami előre vitte az országot ebben a nyolc évben, és érdemes ezt a kérdést komolyan szemügyre venni. És ebből a szempontból természetesen nagyon fontos, hogy mit mond erről ennek a nyolc évnek az egyik főszereplője.

- Szerinted Gyurcsány megszólalása, nagy közönség és érthetően nagy közfigyelem előtt, segíti a magyar baloldalt abban, hogy megmozgassa a csalódott és elbizonytalanodott szavazóit?

- Az a gyanúm, hogy Gyurcsány nem valószínű, hogy új szavazókat állít a szocialista párt és általában a demokratikus oldal mellé ezekben a napokban. De az valószínű, hogy azokat, akik demokratikus pártra akarnak szavazni, megerősíti abban, hogy el is menjenek szavazni, és abban, hogy nem szégyenkezve kell elmenniük. Tudatában kell lenni annak a sok mindennek, ami nem jól sikerült, ami kifejezetten ártott ebben a nyolc évben, de annak is tudatában kell lenni, ami előrevitte az országot, ami használt Magyarországnak, amitől azt mondhatjuk, hogy Magyarország szabadabb, élhetőbb volt sok tekintetben, mint korábban. Ennek érdemes tudatában lenni, és ebben a tudatban érdemes elmennie szavazni annak, aki demokratikus pártra, például a Magyar Szocialista Pártra szándékozik szavazni, és semmiképpen nem szabad otthon maradnia.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!