rss      tw      fb
Keres

FT: Németországé a legjobb európai pénzügyminiszter, Matolcsy utolsó előtti

MTI 2010. december 6., hétfő 20:24

Wolfgang Schäuble német pénzügyminisztert választotta Európa idei legjobbjának a Financial Times, amelynek hétfőn megjelent éves rangsorában Matolcsy György - Elena Salgado spanyol pénzügyminiszterrel holtversenyben - az utolsó előtti 17. helyre került. Elődje, Oszkó Péter a tavalyi listán ugyanezt a helyezést kapta.

A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente 19 EU-tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő magyar szakminiszterről a Financial Times értékelésében az szerepel, hogy Matolcsy György "elveti a takarékossági intézkedéseket, előnyben részesíti az adócsökkentéseket a növekedés serkentése végett ... ám a bevételi kieséseket az üzleti szférára kirótt válságadókkal kellett pótolnia".

A tavalyi listán Oszkó Péter akkor pénzügyminiszter is a 17. helyre került, róla azonban az akkori értékelésben az állt, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programja korlátozta a mozgásteret, így Oszkó Péternek legtöbb uniós kollégájánál "nehezebb működési feltételek" közepette kellett annak idején dolgoznia.

Két éve Veres János akkori magyar pénzügyminiszter a 16. helyezést kapta. Róla az akkori kimutatáshoz fűzött értékelésben a Financial Times azt jegyezte meg, hogy Veres János "a válságkörülmények közepette jó besorolást kapott".

Az összesített eredményhez figyelembe vett három fő kritérium közül kettő nem személyes jellegű. A gazdasági teljesítmény rangsorában - amely az idei meghatározás szerint a válság előtti csúcsszinthez mért jelenlegi GDP-értéket, a költségvetési ösztönzők kiszűrésével számolt tavalyi államháztartási hiányt, a 2012-re becsült hiánycsökkentést, a 2007-2012 közötti időszakban várható munkanélküliséget és a folyómérleg-egyenleget vizsgálja - Magyarország a 13. helyen van.

A piaci "hitelességi" listán - amely a Financial Times ismertetése szerint a piacon lévő tízéves kötvények jelenlegi hozamát, illetve ennek változásait méri - Magyarország az idén a 15. helyre került.

A "politikai" rangsorbeli helyezés ugyanakkor az adott ország szakminisztereinek személyes megítélését tükrözi. A lap által felkért hét vezető közgazdász azt értékeli, hogy a miniszter "mennyire érti az eseményeket", milyen hatást gyakorol az európai színtéren, és mennyire hatékony hazai tevékenysége. Matolcsy György ezen a listán az utolsó, 19. helyre került.

Közép-Európából a legjobb átfogó értékelést az idén Jacek Rostowski lengyel pénzügyminiszter kapta; ő a 2. helyen végzett. Róla a Financial Times rövid értékelésében azt írta, hogy az ő hazája az egyetlen olyan EU-tagállam, amelyik elkerülte a recessziót, ám "hamarosan ő is kiadáscsökkentések bevezetésére kényszerülhet".

A lista élére az idén a német pénzügyi tárca vezetője, Wolfgang Schäuble került. A Financial Times méltatásában kiemeli, hogy Németország az idén várhatóan csaknem 4 százalékos - két évtizede nem mért - gazdasági növekedést ér el, ami "nem volt magától értetődő": Schäuble irányításával Berlin az idén expanzív költségvetési politikát folytatott, amelynek nyomán meredeken csökkent a munkanélküliség. Wolfgang Schäuble ugyanakkor exitstratégiát is kidolgozott a közfinanszírozás egyensúlyközeli helyzetbe hozása végett, és a piacokon "ma senki nem kérdőjelezi meg Németország pénzügyi pozícióját" - áll a Financial Times értékelésében.

Az utolsó helyre az idén Brian Lenihan ír szakminiszter került, akiről a lap azt írta, hogy "kifogyott a gazdaságpolitikai eszközökből, miután aládúcolta a bankokat ... és kénytelen volt elfogadni a 85 milliárd eurós mentőcsomagot".