rss      tw      fb
Keres

A rabló és áldozata



Orbán el akarja venni a magánnyugdíjpénztárakban maradtak 200 milliárd forintnyi megtakarítását. Csoda lenne, ha éppen ezt nem akarná.


Az emberei arra hivatkoznak, hogy meg kell védeni a magánpénztári tagok nyugdíját. Mert hogy a magánpénztárak tagjainak többsége nem fizet tagdíjat, és félő, hogy így a pénztárak felélik a tagok megtakarítását, vagyis nem lesz miből fizetni a nyugdíjukat, ha majd nyugdíjba mennek. A tiltakozók, köztük az ellenzéki pártok, fel vannak háborodva, és lopással, rablással vádolják a kormányt. Arra is hivatkoznak, mégpedig joggal, hogy a pénztárak vagyona nem csökken, hanem nő, mivel a befektetések hozama jóval meghaladja a működési költségeket, tehát nem fenyeget a vagyon felélése.


Sem a tüntetések szónokaitól, sem az ellenzéki pártok politikusaitól nem halljuk a legfontosabb érvet. Hiába, négy év telt el a magánnyugdíjrendszer zsarolással végrehajtott felszámolása óta, s a történet egésze már feledésbe merült.



MTI/Soós Lajos

Miért is nem fizet a tagok nagy többsége tagdíjat a megmaradt pénztárakba? A kötelező magánnyugdíjrendszer lényege az volt, hogy az aktív korúak a nyugdíjjárulék háromnegyedét az állami nyugdíjalapba fizették, ebből fizetnek nyugdíjat a mai nyugdíjasoknak a felosztó-kirovó rendszerben, egynegyedét viszont a mangánpénztárba, hogy ennek hozamából nekik maguknak legyen nyugdíjuk, ha majd nyugdíjba vonulnak. (És az állami részt ki kellett egészítenie a költségvetésnek a mai nyugdíjak finanszírozásához, ami társadalmi kényszertakarékosságot jelentett a későbbi időkre, amikor még rosszabb lesz az aktívak és a nyugdíjas korúak aránya.) Ezt a logikát törte meg az Orbán-kormány, amikor keresetlen egyszerűséggel „átirányította” a tagdíjakat az állami nyugdíjalapba, megtakarítva a költségvetési támogatást. Ezzel kezdte a rendszer felszámolását 2010-ben. Orbán a kormányzás kezdetén, a maga 29 pontjában bejelentette, hogy a tagdíjakat 14 hónapon át, átmenetileg az állam nem utalja tovább a pénztárakba.


A következő lépés volt a pénztártagok kizsarolása a pénztárakból. Százezren jelentették be, hogy maradnak a pénztárakban, a többiek átkerültek az állami rendszerbe. De az állam a magánpénztárakban maradók tagdíját is továbbra is, azóta is az állami pénztárba irányítja. Ezért nem kerül a pénztárakba új pénz. Csak azoktól, akik, noha a teljes járulékösszeget elveszi tőlük az állam – holott ez után nem jár nekik teljes nyugdíj, ezért is nevezték át adóra a járulékot –, ezen felül még pluszban fizetnek valamennyi tagdíjat a magánpénztárba. A többségnek erre már nincs pénze hónapról-hónapra, ezért nem fizet tagdíjat. Nem a pénztártagok nemtörődömsége, fukarsága, hanem az Orbán-kormány jogtipró intézkedése hozza nehéz helyzetbe a pénztárakat, mégis rajtuk és tagjaikon akarja megtorolni a helyzetet a kormány. Így védi meg az érintettek nyugdíját.


A rabló kifosztja áldozatát, majd ráförmed, hogy miért járkál pénz nélkül az utcán.





Bauer Tamás közgazdász
,
a Demokratikus Koalíció tagja