rss      tw      fb
Keres

Egy úr az űrből
Szijjártó Péter KÜKÜM-miniszter tanácsadójának kérte fel Farkas Bertalant, az egyetlen magyar űrhajóst, mint erről maga az érintett számol be óriási büszkeséggel Kálmán Olgának az ATV stúdiójában. Hogy pontosan milyen ügyekben számítanak a tanácsaira, nem tudja, meg sem kérdezte. Afelől viszont semmi kétsége, hogy ő a megfelelő ember erre a posztra, hiszen igazi unikum ő a celebvilágban. Aki fiatalsága miatt nem látta őt a korabeli közvetítéseken egy Junoszty televízió homályos képernyőjén, az is ismeri, hiszen már három évtizede tart beszámolókat azokról a feledhetetlen űrbéli napokról.


Hogy miért éppen őrá van szükség és miért éppen most, szemlátomást nem fogja fel, de mintha nem is érdekelné. Pedig nyilvánvalóan azért vették elő, mert képes anyanyelvükön megszólítani a Fidesz-kormány újsütetű és hirtelen kényelmetlenné vált orosz barátait és üzletfeleit. Szimpátiapont-gyűjtőnek választották, mert még mindig felismerhető arcával idős korában is képes szovjet és világhatalmi nosztalgiákat ébreszteni az Uralon innen és túl.


Szomorú látvány egy olyan ember, aki valódi teljesítménnyel került a reflektorfénybe, és nem képes elviselni, hogy kikerült belőle. Az egykori űrhajós próbálkozott sok mindennel, kevés sikerrel, végül a politikában próbálta kamatoztatni személyes ismertségét, de nem sikerült bejutnia a parlamentbe sem az MDF-fel, sem a zöldekkel. Most a Fidesz kéri fel tanácsadónak, és boldogan mond igent, akár a petrezselymet áruló lány a bálban. Hogy ennek a pártnak a nézetrendszere tökéletesen összeegyeztethetetlen azokéval, akiknek a színeiben eddig próbálkozott, nem érti, meg sem próbálja megérteni. Csak beszél arról, hogy ő még mindig világhírű, és a boldogságtól megittasulva sütkérezik a hirtelen jött hatalmi kegy reflektorfényében.


Tényleg szomorú látvány.