rss      tw      fb
Keres

Világhírű lett a fideszes Kocsis polgármester drogtesztje és áldásos működése




Az ABC amerikai műsorszóró és számos más angol- és németnyelvű honlap közölte az AP hírügynökség jelentését Magyar polgármester drogtesztet akar a 12-18 éves fiataloknak címmel. A jelentés szerzője Pablo Gorondi.


Az egyik budapesti kerület polgármestere évente kötelező drogteszteket akar bevezetni a 12–18 év közötti gyerekek, valamint az újságírók és a választott politikusok számára.


Kocsis Máté azt mondta, a teszt, amely kötelező lenne, azokat venné célba, akik „a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, a döntéshozókat és a véleményformálókat”.


„Gyakran ámulatba ejt, amikor azt olvasom, hogy sok ’szakértő’ drogpolitikáról beszél, amikor közülünk sokan sokkal inkább ’drogellenes’ politikáról szeretnénk hallani” – írta Kocsis a nyilatkozatában, amelyet először pénteken este tett közzé Facebook-oldalán. Szombaton nem lehetett elérni.


Kocsis egyben Orbán Viktor miniszterelnök pártja, a Fidesz kommunikációs igazgatója. Tuzson Bence, a Fidesz szóvivője közölte, hogy a javaslatot hétfőn megvitatja a párt parlamenti frakciója.


A Fidesznek a parlamentben 2010 óta kétharmados többsége van, ami lehetővé teszi, hogy tetszése szerint és bármiféle konzultáció nélkül fogadjon el törvényeket, néha a kezdeti javaslattól számítva alig néhány nap alatt.


Kocsik, a budapesti VIII. kerület 33 éves polgármestere állt a mögött a kezdeményezés mögött is, amely augusztusban oda vezetett, hogy véget vetettek az intravénás droghasználóknak szolgáló ingyenes tűcsere-programnak. A program célja az volt, hogy visszaszorítsa a HIV és az olyan fertőző megbetegedések terjedését, mint a hepatitis C.


Székely László, az alapvető jogok magyarországi ombudsmanja szeptemberben felszólította Kocsist, hogy találjon kompromisszumos megoldást, és azt mondta, hogy a tűcsere-program „bizonyítottan hatékony szolgálat” volt, amely megfelelt a Nemzeti drogellenes Program vonalának.


Kocsis azóta, hogy 2010-ben polgármester lett, intézkedéseket vezetett be a kukázás tiltására, és arra, hogy megbírságolják a hajléktalanokat, akiket azon kapnak, hogy a szabad ég alatt alszanak.