rss      tw      fb
Keres

A hallgatás üzenete





Hétfőn záporoztak Orbán Viktorra az azonnali kérdések az Országgyűlésben. Bárándy Gergely (MSZP) a Vida-ügyről kérdezte. Íme (a tévéközvetítésből házilag lejegyezve):


Bárándy Gergely: „Ki meri-e jelenteni, hogy a magyar kormánynak és hatóságoknak nincs tudomása arról, hogy milyen ügyek miatt tiltották ki a NAV elnökét az Egyesült Államokból, illetve hogy azokról a korrupciós cselekményekről, amelyekről az amerikai ügyvivő beszél, szintén nincsen tudomása a magyar kormánynak?”


Orbán Viktor: „Van egy állítás. Az amerikai ügyvivő azt állítja: személyes korrupciós részvétel történt. Azt állítja az ügyvivő, hogy a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót. Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni. Pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani. De, tisztelt képviselőtársam, ha valakiről bebizonyosodik, hogy korrupciós bűncselekményben érintett, akkor azt az embert Magyarországon nem leváltják, hanem bezárják. Itt is világosan fogalmaz a magyar jogrendszer. A tét tehát nagy. A helyzet úgy áll: ha az amerikai ügyvivő bebizonyítja, és a bíróság ezt egy nyílt, nyilvánosan is követhető bírósági eljárásban megállapítja, akkor a NAV elnöke börtönbe fog menni. Ha azonban a bíróság azt állapítja meg, hogy az amerikai ügyvivő valótlanságot állított, meglesznek a következményei.”


Bárándy: „Tisztelt Miniszterelnök Úr! Először is nem válaszolt a kérdésre, hogy van-e tudomása ilyesmiről, vagy nincsen… Azt viszont minden szakember egyöntetűen mondja, tisztelt Miniszterelnök úr, hogy nem lehet Magyarországon pert indítani, és ezt Ön is ugyanolyan jól tudja, mint én, és más szakember is. Egyetlen módja van annak, hogy ez kiderüljön, hogy a NAV-elnök vízumkérelmet nyújtson be az Egyesült Államok nagykövetségénél. Ha ezt megteszi, ha erre kötelezi Miniszterelnök úr a NAV elnökét, azt nagyon fogjuk köszönni. Ennek az eljárásnak a keretében derülhet ki az, hogy milyen bizonyítékok vannak és milyenek nincsenek. Én remélem, hogy erre is kötelezni fogja a NAV elnökét.”


Orbán: „Tisztelt képviselőtársam, már miért ne lehetne perelni? Azt megteheti az amerikai ügyvivő, hogy elbújik a diplomáciai mentessége mögé. De fölszólítjuk őt innen is, hogy ezt ne tegye. Ha megvádolt egy magyar köztisztviselőt személyes korrupcióval, nem teheti meg, hogy elbújik a személyes diplomáciai védelme mögé. Minden magyar állampolgár nevében elvárjuk tőle, hogy álljon ki, legyen férfi, és vállalja, amit állít.”


Orbán Viktor tehát nem válaszolt Bárándy kérdésére, hogy van-e tudomása azokról a cselekményekről, amelyekről az amerikai ügyvivő beszél. Se igent, se nemet nem mondott. Bárándy felszólítását, hogy Vida Ildikó kérjen vízumot, szintén eleresztette a füle mellett. A híradásokban csak az jelent meg, amit Orbán mondott, az nem, amit nem mondott. Holott annak volt igazán üzenete.