rss      tw      fb
Keres

Miért nincs vizsgálat Martonyi János ellen?Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára szerint az ország költségvetését 3000 milliárd (!) forint összegben terhelik a PPP-konstrukcióban (Public Private Partnership) épült sportlétesítmények, utak, kollégiumok és börtönök után fizetendő kötelezettségek.

A kormány most leállítja a PPP programokat, és megkísérli újratárgyalni a szerződéseket, mert az előnytelen szerződéseknél sok esetben az állami pénzek lenyúlása volt a cél, amelyek offshore cégekhez vándoroltak. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a PPP finanszírozási konstrukciók bevezetését „nemzeti átoknak" nevezte.

De kik kötötték ezeket a szerződéseket? Kik vitték bele az elképesztő 3000 milliárdos kötelezettségbe a magyar adófizetőket?

A PPP szerződések egyik magyar úttörője a Martonyi és Kajtár Baker & McKenzie ügyvédi iroda volt. Az iroda egykori társtulajdonosa Martonyi János jelenlegi külügyminiszter, és az ügyvédi díjak révén neki személyes haszna származott az ügyletekből. Az irodája által megkötött PPP szerződések listája angol nyelvű forrásokból elérhető (például).

Hegmanné Nemes Sára államtitkárnak polgári peres eljárást kellene kezdeményeznie Martonyi és volt irodája ellen. Ha a szerződések megkötésénél professzionális hiba mutatható ki, az okozott károkra a cég biztosítva volt, és az állam bevételre számíthat. Ráadásul amerikai bíróságokra is benyújtható a kereset, mivel az ügyvédi iroda részben amerikai tulajdonban van, és ott a kártérítési ítéletek is jóval magasabbak.

Érthető Hegmanné Nemes Sára dilemmája. Ha eljárást indít Martonyi ellen, párttársai kiátkozzák; ha nem indít, ő maga is felelősségre vonható nagyértékű károkozásért. A PPP ügyek jelentős része mindenképpen bíróságon fog kikötni, több közülük nem Magyarországon. Az államtitkár asszony valószínűleg jobban jár, ha eljárást indít a külügyminiszter ellen, mert ezek a kérdések előbb-utóbb amúgy is a felszínre kerülnek majd.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!