rss      tw      fb
Keres

Klubvilágbajnokság - Negyedszer nyerhet a Real Madrid


MTI 2014. december 19., péntek 11:19

Története során negyedik alkalommal hódíthatja el a klubvilágbajnoki címet a Real Madrid, amely a Marokkóban zajló torna szombati döntőjében az argentin San Lorenzo együttesével mérkőzik meg.

Az elképesztő formában futballozó Bajnokok Ligája-győztes királyi gárdának csak az elődöntőben kellett bekapcsolódnia, s ott magabiztos játékkal 4-0-ra múlta felül a mexikói Cruz Azul csapatát. Carlo Ancelotti együttese ezzel sorozatban 21. tétmérkőzését nyerte meg. Ráadásul idén az 50. diadalát aratta, amivel átadta a múltnak az ősi rivális Barcelona 2012-ben elért spanyol rekordját az egy naptári éven belül elért győzelmek számát tekintve. A Real idei 62 találkozóján immár 176 gólt szerzett, amivel szintén a katalánok 2012-es csúcsát döntötte meg, a Barcelona 175-ször volt eredményes.

Ancelotti második sikerét arathatja a klubvilágbajnokságon, ugyanis 2007-ben a Milant vezette diadalra.

A San Lorenzo az új-zélandi Auckland City együttesét csak hosszabbítás után tudta legyőzni az elődöntőben. A San Lorenzo és a Real Madrid közti hatalmas különbséget jól mutatja, hogy amíg előbbi a legutóbbi átigazolási szezonban mindössze 3,68 millió eurót költhetett új játékosokra, addig a spanyol klub csak James Rodríguezért 80 millió eurót fizetett.

A klub-vb 2005-ben váltotta fel a klub világkupát, amelyen kizárólag Európa és Dél-Amerika legjobb csapata csapott össze. A klubvilágbajnokságon a hat kontinens legrangosabb klubsorozatának győztese, valamint a házigazdákat képviselő együttes szerepel. A megváltozott rendszer ellenére továbbra is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes, s olyan is csak kétszer, 2010-ben és tavaly fordult elő a kongói Mazembe, illetve a marokkói Raja Casablanca révén, hogy más kontinenst képviselő csapat került fináléba.

A jogelőd klub világkupát is beleszámítva az eddigi 52 kiírásból 27-et Európa, 25-öt Dél-Amerika képviselője nyert meg.