rss      tw      fb
Keres

Barcelona World Race - Megkezdődött a verseny


MTI 2014. december 31., szerda 14:48

A katalán főváros partjainál szerdán dél után kezdetét vette a Barcelona World Race vitorlásverseny, amelyben nyolc hajó, köztük a Fa Nándor vezette Spirit of Hungary vesz részt. A mezőnyt március végére várják vissza Barcelonába.

A magyar hajós társa az új-zélandi Conrad Colman lesz a mintegy 24 ezer tengeri mérföldes kikötés nélküli földkerülés során (egy tengeri mérföld 1852 méter). Fa Nándor 61 évével a mezőny legidősebb, a 31 esztendős Colman pedig a legfiatalabb tagja.

A Barcelona World Race-t harmadszor rendezik meg. Első alkalommal, 2007-2008-ban a francia Jean-Pierre Dick és az ír Damian Foxall irányította Paprec Virbac 2. nyert 92 nap 9 óra 49 perces eredménnyel. A 2010-11-es kiírásban Dick honfitársával, Loick Peyronnal győzött, ekkor 93 napra, 22 órára és 20 percre volt szükségük a bolygó körbevitorlázásához.

Ezúttal öt spanyol, egy-egy francia és brit vitorlás vág még neki a távnak. A legnagyobb esélyesnek a legutóbbi Vendée Globe-on harmadik, az első Barcelona World Race-en pedig második brit Alex Thomson - társa a spanyol Pepe Ribes - vezette Hugo Boss számít. A résztvevők - köztük egy nő - összesen 26-szor hajózták körbe a Földet.

Fa Nándor - aki háromszoros földkerülőnek számít - március 23-án, Székesfehérváron mutatta be 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlását, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul.

Később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne részt venni, a végső célja pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop földkerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba.