rss      tw      fb
Keres

A DK elfogadhatatlannak tartja a gyülekezési jog korlátozását


MTI 2015. január 1., csütörtök 18:12

A Demokratikus Koalíció (DK) elfogadhatatlannak tartja a gyülekezési jog további korlátozását - reagált az ellenzéki párt csütörtökön az MTI-nek Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnökének kijelentésére, miszerint változtatnának a gyülekezési törvényen.

A DK közleményében azt írta: „az orbáni hatalom” azt bizonyítja, hogy „semmitől sem retteg jobban saját népénél”. Az ellenzéki párt szerint Gulyás Gergely szavai alapján „2015 kormányzati szempontból a gyávaság éve lesz”.

„A gyülekezési jog korlátozása csak a gyáva kormányok diktatórikus eszköze” - írta a DK, hozzátéve: felszólítják „az Orbán-rezsimet: ne akarja piszkos módszerekkel elhallgattatni saját állampolgárait, ne korlátozza tovább az emberek szabadságát!”.

Gulyás Gergely a Népszabadság szerdai számában megjelent interjúban beszélt a gyülekezési törvény változtatásának szükségességéről. Példaként említette, hogy az azonos helyen és időben tartandó demonstrációk bejelentése estén, illetve a tüntetések időtartamára vonatkozóan kellene változtatni. Kitért arra is: bárkinek alapvető szabadságjoga, hogy a kormány ellen tüntessen, de a Parlament előtt hónapokon át tartó sátortáborozás visszaélésszerű gyakorlása a gyülekezési jognak.

Schiffer András, az LMP társelnöke, frakcióvezetője felszólította a kormányt, hogy ha a gyülekezési törvény módosítását tervezi, erről kezdeményezzen ötpárti egyeztetést, és az állampolgári tiltakozás törvényes kereteit „ne próbálja meg erőből újraalkotni”.

Gulyás Gergely erre reagálva azt közölte az MTI-vel: a Fidesz-frakció teljesíteni fogja Schiffer András ötpárti egyeztetésre vonatkozó kérését bármilyen, a gyülekezési törvényt érintő módosítás benyújtása előtt.