rss      tw      fb
Keres

Időjárásjelentés


MTI 2015. január 2., péntek 16:28

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A korábban a 45. szélességi kör mentén található anticiklon déli irányba, a Mediterráneum fölé helyeződött át. Területén általában kevés a felhő, a csúcshőmérséklet 5, 12 fok között változik, csupán az Ibériai-félszigeten mérnek 12, 18 fokot. Az anticiklontól északra erőteljes magassági szelek által hajtva gyors mozgású ciklonok vonulnak, amelyek enyhébb levegőt szállítanak Közép- és Észak-Európa fölé. Így kontinensünk északi felében az éjszaka többnyire fagymentessé vált, napközben pedig 5 fok körül alakul a hőmérséklet. Az Európát korábban elárasztó hideg légtömeg utolsó maradványai a Balkán-félsziget térségében még megtalálhatóak, a félsziget középső területein nappal sem melegszik -5 fok fölé a levegő - ám ez a légtömeg fokozatosan felszámolódik. A Kárpát-medencét szombat estig két hidegfront is eléri, amelyből több helyen várható vegyes halmazállapotú csapadék.

Várható időjárás az ország területén szombat estig:

---------------------------------------------------

Az éjféli órákig erősen felhős vagy borult lesz az ég. Északnyugat felől egyre több helyen számíthatunk csapadékra; északkeleten hó, északnyugaton eső, másutt ónos eső, fagyott eső, majd egyre inkább eső valószínű. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadék, átmenetileg csökken a felhőzet. Szombat délelőtt fátyolfelhők érkeznek térségünkbe, délutántól északnyugat felől megvastagszik a felhőzet. Késő este az északi megyékben már előfordulhat eső, havas eső, hó is. A szél este északnyugatira fordul, megerősödik, az Észak-Dunántúlon egy-egy viharos széllökés sem kizárt. Szombaton fokozatosan mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet (amely az éjszaka első felében áll be) +3 és -4 fok között várható, az alacsonyabb értékekkel délen és északkeleten, a magasabbakkal pedig északnyugaton számolhatunk.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 2 és 6 fok között valószínű.