rss      tw      fb
Keres

Elhunyt Dallos Ibolya, a Budapest Bábszínház művésze


MTI 2015. január 3., szombat 11:45

Életének 73. évében, hosszú betegség után elhunyt Dallos Ibolya, a Budapest Bábszínház művésze - közölte az intézmény szombaton az MTI-vel.

Dallos Ibolya a bábszínészképző tanfolyam elvégzése után 1961-ben lett az Állami Bábszínház, majd 1992-től annak jogutódja, a Budapest Bábszínház tagja.

„Több mint 50 éven át tehetséggel és nagy odaadással szolgálta színházát és az egész bábműfajt. Szerepein keresztül állandó kapcsolatban volt gyermekközönségével, így sokan a mai szülők közül még emlékezhetnek alakításaira” - olvasható a közleményben.

Dallos Ibolya már pályája elején fontos szerepeket játszott, többek között a Hófehérke címszerepét, Cukor anyót, Bálint Ágnes Az elvarázsolt egérkisasszony című darabjának élő szerepét vagy A fából faragott királyfi Bartók-mű bábadaptációjának Tündérét.

A 80-as évektől játékmesteri és rendezőasszisztensi feladatokat látott el. A színház repertoárján szereplő régebbi produkciók felújításait végezte, különös tekintettel a színház külföldön is nagy sikert aratott zenés darabjaira. A Háry Jánosban eleinte még ő játszotta Mária Lujza szerepét, majd a 90-es évektől a darab felújításaiban vett részt mint rendezőasszisztens. Évtizedeken át rendezőasszisztensként gondozta a színház világjáró előadását, a Diótörő bábszínpadi adaptációját.

„Személyében egy, a műfajt és színházát szerető, elhivatott művészt vesztettünk el” - írja a Budapest Bábszínház.