rss      tw      fb
Keres

Hegedűs Lorántné: ne büntesse a kormány a jobbikos településeket az idei müki-keret elosztásakor!


MTI 2015. január 3., szombat 14:31

A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy ne „büntesse” a jobbikos vezetésű településeket az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatás (müki) idei elosztásakor, mert ezzel nem a jobbikos polgármestereket, hanem a településen élő magyar embereket sújtja - mondta Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton, budapesti sajtótájékoztatója után, telefonon az MTI-nek.

Hegedűs Lorántné azzal kapcsolatban beszélt erről, hogy elkezdődött az önkormányzatok idei költségvetésének megtervezése.

2014-ig az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatását (önhiki) lehetett igényelni, 2014-től már az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásért nyújthatnak be kérelmet a helyhatóságok.

Hegedűs Lorántné arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány tavaly egy 35 milliárd forintos keretet osztott fel a kérelmet benyújtó önkormányzatok között. A jobbikos vezetésű települések ugyanakkor negyedét-ötödét, de volt olyan példa is, ahol csak tizedét kapták meg az igényelt összegnek - mondta.

A jobbikos képviselő szerint „nagyon is a fideszes önkormányzatokat részesítik előnyben", sőt a tavaly októberi önkormányzati választások óta „kifejezetten büntetik is” azokat a településeket, amelyek nem fideszes vezetésűek. „Az, amit Kósa Lajos mondott, hogy azon települések kaphatnak majd pénzt, amelyek együttműködőek, beigazolódott” - vélekedett Hegedűs Lorántné.

Lehetett pályázni például kifizetetlen számlákra, és egyéb, „abszolút megalapozott” célokra - ismertette. A tartozásokat például jellemzően az előző települési vezetőség halmozta fel, nem pedig az új; a kormány azonban „a bajban egyedül hagyja” ezeket a településeket - fogalmazott a képviselő.

Mint mondta, az idei keret is 35 milliárd forint lesz, amiből 12 milliárd forintot az úgynevezett jól gazdálkodó, vagyis a korábbi adósságkonszolidációból kimaradt települések kaphatnak, és további, több mint 10 milliárd forint pedig „pántlikázott pénz", vagyis már eldőlt, mire költik. Így összességében a tavalyi összeg egyharmada marad rendkívüli önkormányzati támogatásokra.

Hegedűs Lorántné szerint ugyanakkor a szociális támogatások rendszerének átalakításával, illetve például a közétkeztetési terhek megnövekedésével, az önkormányzatoknak jóval kevesebb lesz a bevétele, és több a feladata, vagyis szükségük lenne erre a pénzre, de nem tudni, mi alapján fogják ezt odaítélni. Hozzáfűzte, hogy az erről szóló belügyminisztériumi rendeletet január végéig kell megjelentetni.