rss      tw      fb
Keres

Időjárás-jelentés


MTI 2015. január 4., vasárnap 15:48

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában:

----------------------------

A kontinens nyugati, délnyugati részén anticiklon húzódik, hatására a Pireneusi-félszigeten nagyrészt napos, enyhe, tavaszias idő uralkodik: a kora délutáni órákra többnyire 13, 21 fokig melegszik fel a levegő. Európa északkeleti része fölött ugyanakkor hatalmas ciklon örvénylik. Területén sok a felhő, és többfelé fordul elő havazás, helyenként havas eső, ónos eső, eső. E légörvény hátoldalán erőteljes északnyugati áramlással egyre hidegebb, sarkvidéki léghullámok érkeznek a középső területeken át a déli tájak irányába. A hidegebb levegő útját erős szél és hózáporok jelzik. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten és a Kelet-európai-síkság északi részén fagypont körül, Közép- és Kelet-Európában 2, 7 fok között változik. A Kárpát-medence fölé hétfő estig északnyugat felől egyre hidegebb, váltakozó nedvesség-tartalmú léghullámok érkeznek, ezért változékony, szeles időre számíthatunk, gyengül a nappali felmelegedés.

Várható időjárás az ország területén hétfő estig:

----------------------------------------------------

Reggelig felhőátvonulásokra számíthatunk, napközben elszórtan, éjjel a Dunántúlon több helyen kisebb havazás, hózápor, néhol esetleg hózivatar is előfordulhat. Hétfőn délelőtt a Dunántúlon valószínű napsütés, majd beborul az ég; a Dunától keletre ugyanakkor délelőtt lesz felhősebb idő. A déli óráktól a Dunántúlon egyre többfelé számíthatunk havazásra, hózáporra. Az északnyugati szél ma az északkeleti megyék kivételével többfelé, hétfőn már csak helyenként fokozódik viharossá.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1, -8 fok között alakul, de a szélvédett, kevésbé felhős, hóval borított helyeken akár -10 fok is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 1, 4 fok között várható.