rss      tw      fb
Keres

Képünk a világban – közép-európai írásokMunkács: Budapest „a kutya ugat, a karaván halad” elvet követi – Pozsony: államosít, megadóztat, lefaragja az alapvető jogokat – Prága: Orbán mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu  – Pozsony: A Fidesz az MKP „ura” – míg el nem dobja, mint fölöslegest

Munkácsi lap: Budapest „a kutya ugat, a karaván halad” elvet követi
2010. december 15., szerda

Budapest nagyszabású nemzeti projektjének egyik szakaszaként értékelhető, hogy állampolgárságot ad kárpátaljai lakosoknak - írja a Munkácson megjelenő Sztarij Zamok című hetilap.

Terjedelmes írásában a hetilap emlékeztet rá, hogy a magyar kettős állampolgárságnak az ukrán alkotmánnyal összeegyeztethetetlen kérdése bírálatok hullámát váltotta ki Ukrajnában politológusok, szociológusok és jogászok részéről, sőt Volodimir Litvin, az ukrán parlament elnöke is negatívan nyilatkozott róla nemrég lezajlott budapesti látogatása során. Budapest azonban, valószínűleg „a kutya ugat, a karaván halad” elvet követve, nem törődik az ukrán ellenvéleményekkel – olvasható a cikkben, amely szerint ezt az elvet jól ismeri a kijevi magyar nagyköveti posztra nemrég kinevezett karrierdiplomata, Bayer Mihály is. Magyarország ugyanis már tagja az Európai Uniónak, miközben Ukrajna egyelőre csak álmodozik a közösségi tagságról.

A rendkívül tapasztalt, Moszkvában tanult és a posztszovjet térséget jól ismerő magyar diplomatának minden tehetségét latba kell vetnie – így a lap –, hogy a magyar kormányzat elgondolása gyorsan és fájdalommentesen megvalósuljon. Az írás szerint Bayer, amint azt közelmúltbeli kárpátaljai látogatása során hangsúlyozta, a két ország közötti kapcsolatok bővítésének a híve.

Kijev arra számít, hogy jövőre Magyarország az EU elnökeként lobbizik majd Brüsszelben Ukrajna eurointegrációs törekvései mellett, miközben Budapest azt reméli, az ukrán vezetés a támogatásért cserébe szemet huny a fölött, hogy ukrán állampolgárok tízezrei veszik fel a magyar állampolgárságot, s reagálás nélkül hagyja Magyarország politikai és gazdasági térnyerését az ukrán állam területén, azaz Kárpátalján.

Ugyanakkor Magyarország „hivatalos ukrajnai hangja”, Bayer Mihály nagykövet igyekszik tompítani a probléma élét, hangsúlyozva, hogy a magyar állampolgárságot igénylők – felnőtt emberekként – megfontoltan cselekednek, tiszteletben tartva annak az országnak a törvényeit, amelyben élnek, jóllehet szerinte az ukrajnai helyzet e tekintetben némileg specifikus: „Úgy vélem, a két ország alkotmányos berendezkedése nem teljesen összeegyeztethető. Mindazonáltal nem látok különösen nagy problémákat ezen a téren.”

Az újság pénteken utcára kerülő számában megjelenő, a magyar állampolgárság könnyített felvételének ukrajnai hatását elemző cikket – két nappal Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalos kijevi látogatása előtt – szerdán közölte a mukachevo.net munkácsi hírportál.

***

Pozsonyi lapkommentár: államosít, megadóztat, lefaragja az alapvető jogokat
2010. december 15., szerda

Ria, ria Argentína” címmel közölt szerdán kommentárt a Sme című szlovák liberális napilap a szlovák-magyar kapcsolatokról és a magyar kormány gazdaságpolitikájáról.

"Anélkül, hogy ismernénk az Iveta Radicová-Orbán Viktor találkozó eredményét, megállapítható: a korábbi Gyurcsány/Bajnai–Fico párosok párbeszédeinél magasabb kultúrájú dialógus kevés lesz ahhoz, hogy megakadályozza a nem szokványos szomszédsági kapcsolatok további romlását".

Az újság szerint a magyar EU-elnökség témája – amellyel Orbán ellátogatott Pozsonyba, ahol kilenc éve hivatalosan nem járt magyar miniszterelnök – csak „sajtóbuborék”. „Az EU elnökség Orbán számára biztosan égi ajándék, amellyel elvonhatja a figyelmet arról, mit csinál a kétharmada otthon. Ugyanakkor ez nem olyan eszköz, amellyel európai szinten bármit is olyan mértékben tudna befolyásolni, hogy Szlovákiában a tisztesség megkövetelte szintnél nagyobb figyelemmel fogadják.”

Peter Schutz szerint „a korábbi elnökségek is bizonyítják, hogy nem Orbán lesz az, aki meghatározza a magyar félév prioritásait, hanem a ma még ismeretlen erők.” „Annak a magyar prioritásnak pedig, hogy legyen egységes európai romapolitika, annyi a realitása, mint annak, hogy tíz éven belül egymillió új munkahely létesül Magyarországon."

Bár a szlovák és a magyar kormány egy-két dologban egyetért, Radicovának már nem kellene további közös pontokat keresnie – vélte a Sme.

„A szlovák-magyar kapcsolatoknak korrekteknek kell lenniük, de nem azon az áron, hogy a földbe szegezzük tekintetünket és ignoráljuk, hogy a szomszéd éppen elfordulóban van az európai régiótól és Argentína, Venezuela, esetleg Oroszország felé indul. A demokratikus átalakulás 20 évének az elutasítása – a Fidesz ezt nyíltan hirdeti – paradigmaváltást jelent Magyarországon.”

„Tekintettel arra a határozottságra, amellyel Orbán államosít, megadóztat, lefaragja az alapvető jogokat, ma már szinte vitán felül áll, hogy saját történelmi küldetését – vagyis a ’gazdasági nemzeti felszabadító harcot’ és a kapitalistaellenes forradalmat Magyarországon – komolyan gondolja" - írja Schutz.

***

Hospodárské Noviny: Orbán mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu
2010. december 14., kedd

Orbán mint Chávez, Kaczynski és Ceausescu cím alatt közöl jegyzetet az Orbán Viktor vezette magyar kormány politikájáról a Hospodárské Noviny című cseh politikai és gazdasági napilap kedden.

„A jegyzet címében felsorolt neves politikusok nevei nem a szerző széles látókörűségét hivatottak bizonyítani, hanem egyfajta kísérletet jelentenek annak a politikának a meghatározására, amelyet a konzervatív Fidesz elnöke, a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor valósít meg Magyarországon" – írja Martin Ehl.

Orbán ezekben a napokban körutat tesz az Európai Unió országaiban, hogy tájékoztassa partnereit, hogyan fog kinézni az EU magyar elnöksége a jövő év első felében. „Ma (kedden) például Pozsonyban van, s nehéz megmondani, hogy a nagyjából egyórás találkozón sikerül-e megmagyaráznia, hogy retorikájában miért konzervatív, amikor kormánya gazdasági cselekedetei inkább a modern kor ismert populistáira és nacionalistáira emlékeztetnek”. Közéjük tartozik mindenképpen Hugo Chávez venezuelai elnök, a Kaczynski testvérek és Nicolae Ceausescu volt román diktátor, írja a szerző.

Szerinte az őszi helyhatósági választásokig Orbán a nacionalistáknak tett gesztusait azzal az igyekezettel magyarázhatta, hogy megpróbálja elvenni a romaellenes és antiszemita témákkal jó pontokat szerző radikális Jobbik választóit. Orbán cselekedetei azonban egyre inkább a Kaczynski testvérek kormányzására emlékeztetnek, azzal a különbséggel, hogy Kaczynskiék a magántőkét nyugton hagyták, és a nemzetközi konszerneket is csak szavakban támadták. A lengyel vállalkozók akkor azt mondták, hogy az üzlet és a politika szerencsére külön van választva.

Magyar kollégáik azonban egyre idegesebbek attól, ahogy Orbán megemeli az adókat a bankoknak, a kiskereskedőknek, a távközlési cégeknek, s mindig úgy, hogy azok fizessenek a legtöbbet, amelyek külföldi tulajdonban vannak. „Így feltűnés nélkül teret nyernek a magyar vállalkozók és a magyar szubjektumok.”

"Ha bízni fogunk abban, hogy az új médiatörvény komolyabban nem veszélyezteti a sajtószabadságot, akkor a román megalománra a mai Magyarországon leginkább az az igyekezet emlékeztet, hogyan próbálnak meg megszabadulni a külföldi hitelezőktől és általában a külföldi tőkétől" – írja a szerző.

„Hol végződik a gazdaság ’magyarosítása’ Magyarországon, azt egyelőre nem tudni. Románia Ceausescu húszéves drasztikus nemzeti-kommunista gazdaságpolitikájának örökségét a mai napig nyögi" – zárja jegyzetét a Hospodárské Noviny.

***

A Sme szerint a Fidesz az MKP „ura” – míg el nem dobja, mint fölöslegest
2010. december 14., kedd

Csapdába került a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) - állítja a Sme című szlovák liberális napilap keddi kommentárjában.

„A dolog lényegében nagyon egyszerű. Minél közelebb kerül az MKP a baloldali és nacionalista Fideszhez, annál inkább eltávolodik az összes lehetséges szlovákiai koalíciós partnereitől. S minél inkább eltávolodik tőlük, annál jobban csökken az esélye annak, hogy valaha is része legyen bármiféle kormánykoalíciónak Szlovákiában.”

Peter Morvay szerint „ezzel arányosan csökken az esélye annak is, hogy az MKP bármivel is komoly hasznára lehetne az itteni (szlovákiai) magyaroknak. Ez a szlovák pártokkal való koalícióban is nagyon nehéz, azon kívül pedig egyszerűen lehetetlen”. „Minél inkább távolodik az MKP szlovákiai partnereitől, és válik feleslegessé az itteni magyarok számára, annál inkább elmélyül függősége a Fidesztől, amely a párt egyetlen szövetségese, vagy inkább ura” - írja Morvay.

Úgy látja, hogy az MKP politikusait "saját feleslegességük látképe nemigen aggasztja, lehet, hogy azt teljes mértékben nem tudatosítják, illetve hogy mindegy nekik." Az, hogy egy párt kezd feleslegessé válni, még nem jelenti azt, hogy nem éldegélhet el még hosszan, nem éltethet több száz embert, nem tarthatja meg helyi pozícióit, s nem térhet vissza egy időre a parlamentbe, s onnan bekiabálhat a pálya széléről.

"Ez nem jelenti azt sem, hogy Magyarországról nem érkezik elég pénz a párt klientúrájának fenntartására. Csak feleslegesen kidobott pénzekről lesz szó, amit idővel a Fidesz is tudatosít, s az MKP úgy végzi, mint ahogy a többi kisebbségi szervezet, amelyeket Orbánék eldobtak, mint feleslegest” – zárja írását a Sme.Forrás: MTIHa tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!