rss      tw      fb
Keres

EBESZ: ellentétes a sajtószabadság-elvekkel a különböző médiatípusok egységes szabályozása

MTI 2010. december 16., csütörtök 22:30

A jelenlegi formájában az elektronikus, a nyomtatott és az online média egységes szabályozásával az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-normáit sérti a parlament előtt lévő médiatörvény - állt az EBESZ sajtószabadság-képviselőjének csütörtökön nyilvánosságra hozott, szokásos negyedéves jelentésében.

"Ha a jelenlegi formájában fogadják el, akkor a törvény minden médiatípust - az elektronikus, a nyomtatott és az online médiát - egységes elvek szerint szabályoz, ami ellentétes az EBESZ sajtószabadság-normáival" - írta egyebek mellett Dunja Mijatovic az Állandó Tanács elé terjesztett jelentésében. Az EBESZ tisztségviselőjének irodája jelenleg vizsgálja a törvényjavaslatot.

Dunja Mijatovic értékelése szerint a törvényjavaslat "példa nélküli hatalmat ad a tartalomszabályozás terén" a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMMH). Egyéb korlátozások mellett minden médiatípusnak regisztráltatnia kell magát az NMMH-nál, és a törvénysértés nagyon magas bírsággal sújtható - írta. Sürgősen szükséges eljárásokat kidolgozni a javaslatban szereplő központi fogalmak tartalmának tisztázásra - tette hozzá.

A közszolgálati médiumok élére a kormányzó Fidesz által támogatott jelölteket választották meg, ez kérdéseket ébreszt a közszolgálati média függetlenségével kapcsolatban - fogalmazott Mijatovic.

A sajtószabadság-képviselő beszámolt arról is, hogy szeptemberben Martonyi Jánosnak küldött levelében kérte a nyáron beterjesztett médiatörvény-javaslatok módosítását. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár válaszában hangsúlyozta, hogy a törvények célja a szólásszabadság erősítése. Október 21-én Mijatovic ismét kérte a javaslat számos elemének átgondolását, majd a parlament november 2-án kisebb módosításokkal elfogadta a törvényt.

Az EBESZ sajtószabadság-képviselője az Állandó Tanács elé beterjesztett jelentéseiben rendszeresen beszámol tevékenységéről. Jelentésében felsorolja, hogy mely tagállamok esetén milyen lépéseket tett, milyen állásfoglalásokat, jelentéseket adott ki és az érintett tagállamok milyen választ adtak ezekre.

(http://www.osce.org/documents/html/pdftohtml/48218_en.pdf.html)