rss      tw      fb
Keres

Holbrooke és az amerikai magyarokA magyar újságok is méltóan megemlékeztek a rendkívüli képességű amerikai politikus haláláról. Richard Holbrooke Budapesten akkor vált igazán ismertté, amikor feleségül vette az amerikai-magyar írónőt, Kati Martont. Ez volt Holbrooke harmadik házassága, Kati Marton szintén harmadjára házasodott. A honi sajtó viszont elfelejtette megemlíteni, hogy a patinás American Hungarian Foundation nevű amerikai magyar szervezet is kitüntette Holbrooke-ot, mégpedig a George Washington-díjjal. A filmrendező Szabó Istvánnal együtt kapta meg a díjat, két évvel ezelőtt. Nem mintha Holbrooke-nak szüksége lett volna az amerikai magyarok kitüntetésére: egyedül a Nobel-békedíjra hétszer jelölték.

Sokan tisztelték, de voltak akik elkerülték a szókimondó, néha nyers, erőszakosnak tartott politikust. Munkabírását, intellektusát és hatékonyságát ellenfelei sem vonták kétségbe. Én hallottam néhány előadását és interjúját, mindig meglepett, hogy tudott újat mondani ismert politikai témákról is, az események mögé látott, alaposan ismerte a részleteket is.

Holbrooke az amerikai külpolitika fenegyereke volt, igazi unikum. Halála veszteség Obama elnök számára, éppen most, amikor a pakisztáni helyzet annyira törékeny. Remélem hogy kalandos élettörténetéből egyszer film is készül, talán már írja valaki a forgatókönyvet.

(Lázár György)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!