rss      tw      fb
Keres

Hétfő: demonstráció a sajtószabadságértMagánszemélyek tüntetést hirdettek a sajtószabadságért december 20-án, hétfőn este 6 órára a budapesti Szabadság térre. A demonstrációt a Facebook közösségi oldalon szervezik. A szervezők felhívása:

"A tervek szerint december 20-án elfogadja, még idén kihirdeti és januártól hatályba is lépteti az új médiatörvényt a kétharmados parlamenti többség. Ezzel az utolsó elem is a helyére kerül a kormány médiaszabályozási rendszerében, amely ebben a formájában alkotmánysértő, több ponton súlyosan korlátozza a vélemény- és sajtószabadságot, s egyben az újkori médiaviszonyok ismeretének teljes hiányát is tükrözi. Az igazodást elutasító sajtó ellehetetlenítésére viszont tökéletesen alkalmas.

Mi egyetemisták, illetve pártoktól független magánszemélyek megdöbbenve értesültünk a kormány új médiatörvény tervezetéről! Hitetlenkedve állunk az MTI vezérigazgatójának szavai előtt: „Az nem megy, hogy elfogadjuk a tisztséget, majd szembeszegülünk a megbízóval". Szerintünk az nem megy, hogy egy demokratikus berendezkedésű országban az újságíróktól lojalitást követel meg a hatalom!
Az nem megy, hogy mint megannyi más törvény esetében is, a szakmával való egyeztetést teljes mértékben kikerülve készülnek elfogadni egy törvényt, amely súlyosan korlátozza a véleményszabadságot!

Az nem megy, hogy az ellenzéket kizárva, az újonnan alakuló Médiatanácsban kizárólag kormánypárti képviselők kapnak mandátumot kilenc évre!

Az nem megy, hogy az ORTT volt elnökének véleménye szerint: "ilyen centralizált, ekkora hatalmat gyakorló felügyeleti rendszerrel és szabályozási környezettel ma biztosan nem nyernénk felvételt az Európai Unióba"!

Az nem megy, hogy bár mind Európából, mind Amerikából komoly bírálatokat kapott a törvénytervezet, a kormány mindezt figyelmen kívül hagyja, és mi ezt tétlenül nézzük!

Az nem megy, hogy a Médiatanács elnöke következmények nélkül hasonló mondatokat fogalmazzon meg: „A mostani szabályozási tervben a vélemény-, a szólás-, a sajtószabadság már nem öncél, hanem a közösség érdekét, a társadalom integritását szolgálja."!

Az nem megy, hogy a médiatörvény tervezetével kapcsolatban egy médiajogász egész oldalnyi kritikát sorolhasson föl anélkül, hogy észrevételeit a törvényhozók érdemben figyelembe vennék!

Az nem megy, hogy a kormány kénye-kedve szerint úgy alakítgathatja a médiatörvényt, hogy a Médiahatóság felelősségre vonhatatlanná válik jogelődje, az ORTT által elkövetett jogsértésekért!

Az nem megy, hogy letűnt rendszerek retorikájával, egy parlamenti képviselő hasonlóan cinikus hangnemet engedhessen meg magának: „Ha valaki tisztességesen írja az újságot, mitől tart?"!

Az nem megy, hogy a miniszterelnök kommunikációs központja bármely újságírótól lekezelően megtagadhatja a tudósítás lehetőségét, mondván, a Távirati Iroda anyagának átvételével kell megelégednie!

Az nem megy, hogy egy testület a közerkölcs megfoghatatlan jelentése mögé bújva róhat ki büntetéseket precízebb indoklás nélkül!

Tiltakozunk a sajtó önkényes megregulázása ellen!

Tiltakozunk a magyar állampolgárok önkényes kiskorúsítása ellen, követeljük a média függetlenségének megőrzését!

Felszólítjuk a parlamenti képviselőket, hogy ezt a törvényjavaslatot ilyen formában ne szavazzák meg, megvonva tőlünk, választóktól a sokoldalú tájékozódást és szabad véleményalkotást!

Légy te a sajtó: mivel a média támogatására nem számítunk, a témából fakadóan nem is számíthatunk, ezért kérünk minden megjelenő személyt, hogy amennyiben van lehetősége, hozzon magával olyan eszközt, mellyel rögzítheti az eseményt (telefon, kamera) és készítsen videót a tüntetésről, melyet utána feltölthet az erre a célra létrehozott oldalra.

Természetesen mi is készítünk felvételt az eseményről, de mindezzel azt szeretnék megmutatni, hogy a nyilvánosságot mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja, cenzúrának helye nincs!

Az esemény pártoktól, politikai ideológiáktól független, a résztvevők egyetlen közös célja a sajtószabadság csorbítása és ellehetetlenítése elleni tiltakozás.

Ezért felszólítjuk a pártokat és azok képviselőit, maradjanak távol az eseménytől!"


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!