rss      tw      fb
Keres

Az Új Szó a magyarországi médiaszabályozásról

MTI 2010. december 18., szombat 12:01

Az új magyarországi médiaszabályozásról közöl jegyzetet az Új Szó című szlovákiai magyar napilap szombaton.

"A január 1-től életbe lépő magyar sajtószabályozás...túlmutat Magyarország minden létező problémáján. A nyugdíjreform brutális megszorítás, de valahol érthető, a kormánynak pénzt kell varázsolnia a semmiből is. Az új médiaalkotmányt viszont pusztán az indokolja, hogy be akarják fogni az újságírók száját. Az újságolvasóktól és a nézőktől-hallgatóktól az információhoz való jogot veszi el" - írja a Virágzabálók című jegyzet szerzője.

Veres István kifejti: "Szándékosan nem írtam szabad információt, olyan ugyanis nincs; amint egy szerkesztő elkezd egy hírrel dolgozni, attól kezdve az az információ már nem szabad, közöljék később bármilyen tárgyilagos stílusban. Egyébként ez lenne az egésznek a lényege, mindenki olvassa vagy nézze azt a sajtóterméket, amely közel áll hozzá, ha meg néha kíváncsi a másik oldal véleményére, olvassa el azt is. Ha van harmadik vagy negyedik oldal is, az annál jobb, a médiaréten hadd virágozzon minden virág, hogy ki-ki szagolgathassa a neki tetszőt."

"A magyar kormány viszont a közeljövőben beindítja az állami hírgyárat, az MTV, a Duna TV és az állami rádiók innen kapják majd az előre csomagolt híreket. A tévénézők és a rádióhallgatók nagy része nem veszi észre a változást. Viszont ennyi erővel sugározhatnának naphosszat a Hupikék törpikéket is, bár az belga rajzfilm, így talán nem méltó a szerepre" - mutat rá a lap.

"A magyar választópolgárok könnyen abba a helyzetbe kerülhetnek, hogy ha valamit meg akarnak tudni országukról, a külföldi médiában kell bogarászniuk" - vélekedik a szerző.

Veres István szerint "a legrémisztőbb, hogy ennek a politikának ma nincs életképes alternatívája Magyarországon".

"Az MSZP leszerepelt, az LMP és a Jobbik pedig rétegpártok, és ez a jövőben sem valószínű, hogy megváltozik. Azoknak a választóknak a száma növekszik majd, akik az egész politikából ábrándulnak ki. Ezeket egy teljesen új párt gyűjtheti majd hálójába, olyan politikusokkal, akiknek nincs politikai előéletük. Ez a párt viszont még nem létezik. Úgyhogy az elkövetkező években tévéhíradó helyett nézhetünk nyugodtan mesét, mondjuk Mátyás királyról. Az is egy erős és bölcs államférfi tetteit dicséri. És még a zenéje is kellemes" - zárja jegyzetét az Új Szó.

Januártól megregulázzák a magyar sajtót címmel az újság részletesen ismerteti az új magyarországi médiaszabályozást is.